Annons

Annons

Annons

Jönköping

Kyrkans miljoner för välgörenhet har gått upp i rök

Text

Tidningen Omvärlden avslöjar att 300 miljoner kronor som Svenska kyrkor satsat i projekt för att hjälpa företag i Afrika har försvunnit.

Flera kyrkor i Jönköpings län är inblandade.

Granskningen baseras på intervjuer med ett 50-tal personer samt genomgångar från årsredovisningar, nyhetstexter och webbsidor.

Mikael Färnbo, journalist på tidningen Omvärlden, har varit med och grävt fram avslöjandet. Han berättar i en intervju med P4 Jönköping att detta har blivit en dyr läxa för svenska kyrkor och att de varit naiva.

Annons

Annons

Investeringarna har gått via Mikrofinanshuset och har pågått från 2006 till 2014. Men redan 2010 borde man förstått att något var fel.

I granskningen har de varit i kontakt med människor som kan finansmarknaden i Afrika. Detta, samt resultat i andra fonder, visade att investeringarna var värdelösa vid den tidpunkten. Trots detta fortsatte Mikrofinanshuset och kyrkorna att investera.

För Jönköpings läns del är det pengar från Huskvarna pastorat, Gränna-Visingsö pastorat, Sävsjö pastorat, Nässjö pastorat, Värnamo pastorat, Rydaholms församling, samt Skärstad-Ölmstads församling som gått upp i rök.

Nässjö pastorat bedöms ha förlorat cirka en miljon kronor.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan