Annons

Annons

Annons

Jönköping

Speciella upptäckten visar: Rödbetor stoppar mygg

Forskare från Sverige och USA har gjort en speciell upptäckt. Deras forskning visar nämligen att ett ämne i rödbetsskal kan stoppa myggen.

– Vår upptäckt kan faktiskt hjälpa många. Rödbetor går ju att odla nästan överallt, säger Marcus Stensmyr, vid Lunds universitet.

Lunds universitet skriver på sin hemsida att Marcus Stensmyr och Nadia Melo vid Lunds universitet tillsammans med forskare från University of Washington och Florida International University har gjort en upptäckt.

Annons

Annons

De har nämligen identifierat doftämnet geosmin som bara attraherar mygghonor. Detta gör att det går att skilja honor från hanar och då förhindra att myggen förökar sig genom att preparera vattensamlingar med ämnet.

Syntetiskt geosmin kostar dock en miljon kronor per gram. Men forskarna har upptäckt att geosmin finns naturligt i saften från rödbetsskal.

Lunds universitet skriver på sin hemsida att omkring 200 miljoner människor drabbas av myggburna sjukdomar runt om i världen, varje år.

Detta leder till att fler än 700 000 människor dör och med tanke på klimatförändringar så har myggburna sjukdomar ökat och det är oftast fattiga människor som drabbas eftersom att de inte har råd att skydda sig.

– Vår upptäckt kan faktiskt hjälpa många. Rödbetor går ju att odla nästan överallt, säger Marcus Stensmyr, i intervjun på universitets hemsida.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan