Annons

Annons

Annons

Bordtennis

"Som kommentator är man med i skeendet och det är då man får uppleva något"

Text

När sportjournalisten Staffan Lindeborg slår sig ner i en bokhandel för att signera böcker glider samtalet oundvikligen in på idrottsstjärnor, årtal och roliga anekdoter.

– Sir Alex Ferguson insisterade en gång på att köra mig till flygplatsen. Det var kort före han tog över Manchester United.

Kenneth Johansson från Gislaved kom och pratade fotboll med Staffan Lindeborg. "Han är lugn och trygg och har bra språk. I dag har kommentatorerna så många grammatiska fel att man knappt kan lyssna på dem", berömde Kenneth.

Staffan Lindeborg – uppvuxen i Jönköping och tidigare Hestrabo – är en av Sveriges mest kända sportjournalister. Han började som 18-åring på Sveriges Radio och tio år senare, 1979, lockades han över till SVT och Tipsextras klassiska sändningar från den engelska fotbollen. Sen dess har merparten av landets idrottsintresserade stött på Staffan Lindeborg i sändningar från en lång rad stora mästerskap, matcher och andra idrottsevenemang. Det har inte minst handlat om bordtennis, simning och fotboll.

Annons

Memoarboken Public Service i 50 år – Matcher och mästerskap, Minnen och möten sammanfattar en del av Staffan Lindeborgs gärning. Detta på ett för memoargenren unikt sätt.

Annons

Bild utifrån

– Jag bjöd in elva gästförfattare och alla sa ja. Nån har sagt till mig att det är den första memoarboken med gästförfattare som har givits ut i Sverige, säger Staffan Lindeborg där han sitter vid ett litet bord i Arvids bokhandel i Anderstorp.

Helen Johansson från Gislaved passade på att inhandla en speciell julklapp.

Memoarbok med gästförfattare – det låter som en omöjlighet?

– Tvärtom! Allting måste utvecklas och så gillar jag att alltid vara först, säger Staffan Lindeborg.

Det finns ett annat skäl. Paradoxalt nog vill han flytta fokus en bit bort från honom själv.

– På det här sättet får man en annan bild av mig. Risken är annars att det blir väldigt pretentiöst.

Pikar vännen

Staffan Lindeborg gav gästförfattarna helt fria tyglar. Det föll enligt honom själv väl ut i tio fall. Det elfte – expertkommentatorn och gode vännen Glenn Strömbergs text – tar Staffan Lindeborg inget som helst redaktionellt ansvar för.

– Han beskyller mig för mycket och inget av det stämmer. Glenn Strömberg levererar mer fake news än vad Donald Trump gör på en månad, säger Staffan Lindeborg med glimten i ögat.

Ett 30-tal personer köpte en signerad bok av Staffan Lindeborg när han gästade Arvids i Anderstorp på lördagen.

Bakgrunden är anledningen till att de två höll på att missa att komma fram till en VM-match i fotboll i tid. Enligt Glenn Strömberg var det Staffan Lindeborgs fel. Enligt honom var det tvärtom.

Annons

Annons

Apropå fel, enligt Staffan Lindeborg var det välskrivna texter som levererades – i tio av elva fall.

– Jag har inte ändrat en stavelse i texterna förutom alla stavfel i Glenn Strömbergs text. Han har ju bott i Italien i många år, förlåter Staffan Lindeborg.

Uppskattad av många

Att han är omtyckt av publiken råder det ingen tvekan om. Efter att boken hade släppts såldes 1 700 exemplar på sex dagar och en andra upplaga är redan tryckt. Den här lördagsförmiddagen är det också många som kommer till bokhandeln för att köpa sig en signerad bok.

"Påläst och kunnig", säger Lennart Millberg om Staffan Lindeborg.

Lennart Millberg från Forsheda är en av dem.

– När Tipsextra började följde jag det och sen har jag också tittat mycket på bordtennis och simning. Staffan var suverän, speciellt när det gäller simning var han påläst och kunnig, berömmer Lennart Millberg.

Expertmöte

När Kenneth Johansson från Gislaved stiger in genom dörren kommer samtalet snabbt att handla om fotbollsklubben Arsenal och svenske inhopparen Fredrik Ljungbergs möjligheter att lyckas som huvudtränare.

Det visar sig att Kenneth Johansson är ett stort Arsenalfan men också duktigt påläst om andra lag. Nordirländaren Norman Whiteside, som spelade för Manchester United och Everton på 1980- och 90-talet, och legendariske målvakten Pat Jennings, som spelade för Tottenham och Arsenal under 1960-80-talet, dyker till synes naturligt upp i herrarnas samtal.

Annons

Staffan Lindeborg berättar om den gången då Sir Alex Ferguson skjutsade honom till flygplatsen och frågar Kenneth Johansson om han vet vilken klubb den legendariske tränaren var i innan han kom till Manchester United.

Annons

– Ja, Aberdeen, blir det snabba och korrekta svaret.

– Helt fantastiskt, kommenterar Staffan Lindeborg.

Agendan fulltecknad

Genom alla år har Staffan Lindeborg inte haft något eget favoritlag.

– Nej, vare sig i Sverige eller utomlands. Det bestämde jag tidigt, då har jag lika roligt var jag än är. Förr fanns det också bara två tv-kanaler, då var det lite mer känsligt att skylta med sånt. Det var bäst att vara neutral.

Han har varit reporter, kommentator och programledare. Ett jobb har varit roligare än de andra.

Stella Lindeborg, ett av sex barnbarn, kom för att säga hej till morfar.

– Som kommentator är man med i ett skeende, allt kan hända och det är då man får uppleva något. Det har i särklass varit roligast, säger Staffan Lindeborg samtidigt som han signerar ännu en bok.

Han slutade att kommentera för SVT Sport för ett år sedan. Det har dock inte blivit mycket tid på soffan. Han har ett ännu hemligt tv-projekt inom underhållning på gång och kommer också att göra come back som kommentator för Discovery vid sommarens OS i Tokyo. Sen finns det ett produktionsbolag inom familjen och till det kan läggas ett antal erbjudanden inom mediabranschen. Bland annat.

Saknar du tiden som kommentator?

– Nej, det vore fel att sakna när jag har fått uppleva så mycket. Dessutom var det jag själv som bestämde när jag skulle sluta. Om någon hade sagt att "nu ska vi skära ner 100 tjänster" så hade det varit värre, säger Staffan Lindeborg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan