Annons

Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

Han är Hall Medias nya ledarskribent: Måste ge mer än bara en åsikt

Per-Ola Nilsson, 37, är ny ledarskribent på Hall Media. Där ska han föra debatt i riktningen oberoende liberal och oberoende borgerlig. "I början var det läskigt att folk skulle veta vad jag är för en och var jag står. Men nu är det skönt att det är ute. Jag har blivit tryggare med mina grundläggande åsikter och ideologiska kompass när uppdraget har formaliserats", säger han.

Annons

Han har skrivit om sport, redigerat papperstidningar, fattat utgivarbeslut och varit nyhetschef. Sen råkade Per-Ola Nilsson i förbifarten avslöja en ”halvdum ungdomsdröm” – och fick nytt jobb som ledarskribent på Hall Media.

– En åsikt i sig har begränsat värde för alla andra än de närmast sörjande, det gäller att sätta den i ett sammanhang som gör den värd något, säger han.

Tanken på att bli ledarskribent var inte ny för Per-Ola Nilsson. Det var ett uppdrag han, utifrån sitt intresse för politik, såg framför sig redan när han började som journalist i början av 2000-talet. Ambitionen var dock så gott som okänd för kollegorna på Hall Media, som känt honom som tidningsredigerare, nyhetschef och printchef. Men ett samtal kan ändra mycket.

– Jag satt och pratade med vår dåvarande ansvarige utgivare om något helt annat och hon ojade sig över att det var svårt att hitta duktiga opinionsjournalister. Då sa jag det bara som en anekdot, att det var något som jag hade tänkt på, som en halvdum ungdomsdröm. Hon högg på det och frågade om jag inte var sugen. Jag slog ifrån mig först, tanken kändes rätt så absurd, berättar P-O, som han oftast kallas.

Annons

Men sen gick han hem – och skrev sin första ledartext.

Annons

– Jag undrade om jag kunde skriva en ledare, jag hade ju aldrig försökt. Så jag valde ett ämne, lokalt, och satte mig och skrev. Sen publicerade vi den och så var jag igång, i stort sett.

Driva idédebatt

37-årige P-O Nilsson blir en av två ledarskribenter på Hall Media – hans kollega kommer att presenteras om några veckor. Tillsammans ska de publicera opinionsjournalistik på tidningarnas ledarsidor, som går under beteckningen oberoende borgerlig eller oberoende liberal.

– Vi kommer ut i ett stort område och rapporterar om litet och stort och det bör jag också kunna göra. Jag ser att man ska kunna dyka ner i de allra minsta lokala besluten som påverkar människor och bidra med problematisering och analys i den mån man är kapabel och argumentera för en ståndpunkt. Men jag ska även kunna gå ut i de större frågorna, vara en röst där och driva idédebatt, för att visa var Hall Medias ledarsidor står i saker som diskuteras på riksplanet.

Hans tre hjärtefrågor handlar om lag och ordning, utbildning och arbetsmarknad.

– Det är tre områden som hänger tätt ihop, även om det kanske inte låter så när man räknar upp dem. Har man problem på ett område spiller det över på ett annat. En av mina utmaningar är att visa hur sådana saker kan hänga ihop, säger P-O Nilsson.

Sitt första journalistjobb fick han i Skellefteå, där han är född. Trots ett bristande sportintresse började han där, för att sedan gå vidare till inhopp inom allmänjournalistiken och så småningom journalistutbildningen i Kalix. 2005, efter ett flertal vikariat på olika tidningar i norr, flyttade han till Värnamo för ett fyra månader kort vikariat. Han blev dock kvar i drygt elva år och hann bland annat med att fungera som reporter, redigerare, nattchef, nyhetschef och ställföreträdande ansvarig utgivare, innan han 2017 flyttade till Jönköping för att axla ansvaret som chef på Hall Medias centrala printredaktion.

Annons

Annons

– Det är spännande att göra det här nu, man vill ju göra nya saker. Även om det fortfarande är roligt att jobba med papperstidning har det känts begränsande att vara fast i en kanal. Jag har svårt att se mig själv gå tillbaka till att bli nyhetsreporter och är för stunden mätt på att vara arbetsledare, så nu känns det här som en schyst ny grej att göra, säger P-O Nilsson.

”Vaccinerad mot att tycka”

Nyhetsjournalistiken, som han verkat i under hela karriären, är fri från åsikter och förhåller sig neutral i rapporteringen – och att plötsligt börja skylta med både tyckande och politisk färg var inte okomplicerat för P-O.

– När man har jobbat som nyhetsjournalist i så många år blir man nästan vaccinerad mot att tycka. Man kan behöva gräva djupt inom sig och tänka efter vad fasen man tycker egentligen. När man jobbar med nyheter är det första man tänker på inte vad jag tycker om det här, utan hur det ska berättas, hur många som berörs och sådant. Det är inte säkert att man ens tycker något alls, och man får gräva lite när man inte är van vid att föra fram sin åsikt. Men det är en fördel att ha den bakgrunden, man vet ju hur man tar fram uppgifter och bygger en berättelse – nu ska det landa i en ståndpunkt bara, det är den enda skillnaden, säger han.

Hans åsikt i sig är dock inget självändamål:

– Det är inget som är så lätt i dag som att ha en åsikt, men man måste ha mer än så. Vi måste bidra med analys och problematisering. Det räcker inte för ett mediehus i dag att berätta vad som har hänt, det vet ju folk redan eftersom det finns så många kanaler. Vi måste berätta mer. Sen är det viktigaste kanske inte att övertyga någon, det handlar mer om att utmana människors föreställningar och perspektiv.

Annons

Fri press en garant

När landets tidningar grundades handlade syftena ofta om att föra fram en politisk åsikt i en viss riktning. Nu handlar uppdraget också mycket om nyhetsrapportering och granskning – men ledarskribenterna försvarar alltjämt sina positioner på Sveriges nyhetsredaktioner.

Annons

Vilken roll tycker du att ledartexter spelar för en redaktion 2019?

– Det finns ju en tradition som man alltid måste värna, att stå upp för vår liberala demokrati. För mig är det logiskt att det finns så många liberala ledarsidor, just demokrati och rösträtt är ju en delvis liberal idé från början och jag tycker att fri press hör samman med det. Även om man lever i ett land som man inte är helt nöjd med och som kanske styrs av regering som man inte har valt är den fria pressen en garant för att det man står för kan komma till uttryck. Sådana värden och de grundläggande idéerna ska man värna och stå upp för när de utmanas. Men annars är det ju att bidra med problematisering och perspektiv och upprätthålla en linje. Man kan hålla med eller tycka att det är åt fanders och då får man ta debatten eller så kanske man får något nytt att tänka på.

Behövs det egentligen fler åsikter i vår tid, där det är lättare än någonsin att föra fram sina egna idéer?

– En åsikt i sig har begränsat värde för andra än de närmast sörjande, det gäller att sätta den i ett sammanhang som gör den värd något. Det är lätt att säga vad jag tycker och i grundläggande termer varför, men jag måste också komma med en berättelse, ge sammanhanget och infallsvinklarna, så att folk förstår var åsikten kommer ifrån.

Annons

3 000 skivor

Den här artikelns bild på P-O avslöjar ytterligare saker om den nyblivne ledarskribenten. Hans tröjor med metalmotiv är, i kombination med jeans, närmast att betrakta som hans uniform. Den hårda musiken har också en stor plats i hemmet – bokstavligt talat. Samlingen av cd-skivor och vinyler är ungefär 3 000 exemplar stor.

– När metal är riktigt bra är den allt som politik inte ska vara. Den är brutal, instinktiv och ska spela på känslor – det är det grundläggande, ytliga lagret i metal, det häftiga har ett stort egenvärde. Sen kan det finnas underliggande lager, den kan vara mångfacetterad och intellektuell, men det måste alltid vara häftigt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan