Annons

Annons

Annons

Nya länstidningen: Över 100 sidor tjock tidning delas ut på lördag

Förändringarna inom Hall Media leder nästa år till att länets papperstidningar slås ihop. På lördag får prenumeranterna ett första smakprov på den nya, extra tjocka tidningen. – Vi bjuder in alla läsare att tycka till om tidningen och vill ha både positiv och negativ feedback, säger Marie Johansson Flyckt, utgåvechef.

Utgåvechef Marie Johansson Flyckt har arbetat fram den nya länstidningen tillsammans med Hall Medias printredaktion. Här jobbar hon tillsammans med Peter Svärd, Nikki Chadly och Christer Sparv.

Under hösten informerade tidningens ägare Hall Media om att bolaget står inför besparingar nästa år. För några veckor sedan varslade företaget om uppsägningar - 65 tjänster i mediebolaget och 95 tidningsbud kan försvinna.

En del av besparingen omfattar en neddragning på antalet redigerare, de journalister som arbetar med att sätta samman papperstidningarna. I stället för att ge ut sex olika papperstidningar slår man nästa år ihop Jönköpings-Posten, Värnamo Nyheter, Smålands-Tidningen, Smålands Dagblad, Vetlanda-Posten och Tranås Tidning till en ny länstidning.

Annons

Ska veta vad man får

– Den nya tidningen blir mer omfattande, men det krävs färre personer för att sätta ihop den eftersom det ju handlar om en i stället för sex tidningar, säger Marie Johansson Flyckt, som har lett arbetet tillsammans med Hall Medias printredaktion.

Annons

Den nya länstidningen lanseras först i februari 2020 - men redan nu kommer alla tidningsprenumeranter att få ett smakprov på sin nya tidning. På lördag kommer det första numret, som enligt utgåvechefen kommer att bli över 100 sidor tjockt.

– Vi gör det för att man ska veta vad man kommer att få nästa år, när man står inför att förnya sitt abonnemang, säger Marie Johansson Flyckt.

Annat sätt att förpacka journalistiken

Omgörningen innebär ett nytt kapitel i tidningarnas över 150 år långa historia.

– Det här är historiskt. Vi gör ju faktiskt en ny tidning. Att vi lanserades digitalt 2013 är kanske den största händelsen i vår historia, men på sätt och vis är det här den största förändringen av tidningarna sedan deras födelse. Titlarna kommer att finnas representerade på tidningens förstasida men förändringen innebär ju samtidigt att titlar försvinner i tidningsform. Men varumärkena försvinner inte, de finns kvar digitalt. Det här handlar bara om ett annat sätt att förpacka journalistiken i papper, så att läsarna fortfarande får ha kvar sin lokala journalistik och samtidigt får mer läsning, säger Marie Johansson Flyckt.

Hall Medias printredaktion sätter ihop alla Hall Medias tidningar sedan 2013. De planerar sidorna, redigerar och skickar allt till tryckeriet på Österängen. På bilden från vänster, Nikki Chadly, Linus Andersson, Anette Vibeke och Peter Svärd.

Hall Medias besparingar kommer att innebära att bolaget har färre anställda journalister. Men några förändringar av bevakningsområdet görs inte - samma kommuner som bevakas i dag ska ha journalister öronmärkta för områdena även framgent.

Annons

Annons

– Det kan givetvis medföra att det blir färre artiklar ibland, men det handlar inte om länstidningen utan om att vi prioriterar hårdare i journalistiken. Vi är inne i en rationaliseringsprocess gällande all journalistik i alla våra kanaler och det påverkar även länstidningen. Det viktigaste för oss är att inte någon kommun hamnar utanför vår bevakning. Genom att prioritera hårdare kommer vi att kunna fokusera mer på det som är vårt kärnuppdrag – att bevaka kommun, brott och straff, regionfrågor, näringsliv och givetvis sport. Vi hoppas också kunna erbjuda mer kulturjournalistik och utöka antalet lokala ledartexter.

Moderniserar layouten

Den nya länstidningen delas ut till prenumeranterna sex dagar i veckan - måndag till och med lördag, vilket innebär en utökning för Värnamo Nyheters prenumeranter som tidigare bara haft en fyradagarstidning. Lördagens smakprov blir också extra tjockt - därefter räknar Marie Johansson Flyckt med att tidningen i snitt kommer att ha i genomsnitt 70 sidor om dagen.

– Man kommer att känna igen sig, inte minst genom reportrarna men också i upplägg, layout och innehåll. Vår ambition är att man även i den nya tidningen ska få det innehåll man har i dag. Tidningarna ser förstås lite olika ut nu och det ska vi föra ihop till en tidning och här försöker vi ta med det vi tycker är bäst. Samtidigt gör vi en del förändringar i layouten för att fräscha upp och modernisera lite, vi har faktiskt inte gjort om tidningsformen sedan 2013, säger Marie Johansson Flyckt.

Sporten brukar vara en vattendelare bland läsarna - en del vill ha mer, andra mindre. Hur kommer sportsidorna att se ut?

Annons

– Naturligtvis blir det mycket sport eftersom man får sportjournalistik från hela länet. De som gillar sport kommer att få sitt lystmäte, medan andra kommer att tycka att det är för mycket. Men det blir inte så att vi gör sport på bekostnad av något annat. Det handlar bara om att allt förpackas i en tidning i stället för flera olika. Gissningsvis blir det minst ett tiotal sportsidor varje dag.

Annons

En mindre men inte oviktig detalj i arbetet handlar om seriestripparna - ett klassiskt tidningsinslag som är mycket uppskattat av många tidningsläsare. På lördag bjuds läsarna in att tycka till om vilka serier de vill behålla i den nya länstidningen.

– Vi har åtta olika serier i våra tidningar i dag och i framtiden ska vi ha fyra. På lördag öppnar vi en omröstning så att man kan få vara med och rösta på sin favorit, säger Marie Johansson Flyckt.

Mer rörliga

Hon efterlyser också feedback på tidningen i övrigt - Hall Media öppnar en särskild mejladress som alla läsare kan använda för att skicka in förslag och synpunkter.

– Jag vet att vi kommer att göra en jättebra tidning. Den blir både snygg och innehållsrik med massor av läsning och det är väldigt roligt att jobba med det när det pratas så mycket om kris i branschen. Jag hoppas att läsarna ger oss en chans och verkligen läser den och upptäcker att det kan finnas berättelser och journalistik från andra orter som också kan intressera en. Vi är mer rörliga i dag - vi kanske jobbar på en ort, bor på en annan och har släkt på en tredje. Vi har ett större perspektiv och en större utblick i dag – världen har helt enkelt blivit lite större.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan