Andreas Johansson, Jönköpings motorklubb, körde sin första folkracetävling i en självbyggd Saab 99:a som 15-åring. Tävlingen gav mersmak – nu står cirka 25 tävlingsbilar i garaget och över 50 reservdelsbilar ute på gården.
– Släggan, spettet och silvertejpen är en folkraceförares bästa vän, säger Andreas.
Inbäddat innehåll
Vi går förbi bil efter bil i det stora garaget i Taberg, de flesta är vitmålade med neongröna fälgar – alla är av märket Saab eller Volvo.
– Saab 900 och 99 tillverkades fram till 1993, de är perfekta folkracebilar. Bilarna är hållbara, lätta att trimma och innehåller inte så mycket elektronik som nyare bilar, det gillar vi folkraceförare, säger han.
Andreas är uppväxt i Taberg, ett stenkast ifrån motorbanan där helgens Luciarace ska gå av stapeln. Han och kompisarna cyklade upp till Tabergsbanan så ofta de kunde för att titta på rallytävlingar. Vid 15 års ålder tog han licens för att själv kunna köra folkracetävlingar.
Annons
Annons
– Nu kör jag cirka 10-12 tävlingar om året, mestadels SM i bilcross och folkrace i södra Sverige, från Tomelilla till Nyköping. Det är i princip på liv och död när man kommer ut på banan.
"Mitt signum är vita bilar med neongröna fälgar"
Luciaracet körs av en tjej och en kille, de kör vartannat heat och den som kör det femte heatet får således inte köra finalloppet. Det blir det sjunde året på raken för Andreas. Han och Johanna Hultenius från Jönköpings motorklubb har bildat team de senaste fyra åren och de kommer i år köra en Saab 900 – även denna med neongröna fälgar.
– Det har blivit lite av mitt signum att köra vita bilar med neongröna fälgar, säger Andreas.
Han fortsätter:
– Vi har varit i A-final två år på raken. Förra året gick motorn sönder, vi låg bra till när den pajade så vi hoppas på tredje gången gillt i år, säger Andreas.

Andreas Johansson har ett 25-tal tävlingsbilar i garaget och över 50 reservdelsbilar utanför Åkeriet i Taberg. I helgen kör han folkracetävlingen Luciaracet tillsammans med Johanna Hultenius.

Andreas Johansson, Jönköpings motorklubb, med Saaben han och Johanna ska köra på lördag.

"Släggan, spettet och silvertejpen är en folkraceförares bästa vän", säger Andreas Johansson.

Bilarna måste var byggda enligt vissa säkerhetsföreskrifter – bland annat skall de ha skyddsbur.
Annons

Andreas har svetsat dit bulten till ett topplock, för att laga framvagnen på sin Saab 900.
Annons
112 tolv personer är anmälda till helgens lopp. Paret att slå i årets tävling är Sveriges mest vinstrika förare i Tobias Svärd, Stockholm och Camilla Wernersson, Linköping. De får enligt Andreas ses som favoriter till att ta hem hela tävlingen.
"Bilar snurrar ofta tre varv"
– Det gäller att komma iväg bra i starten, i år är startsträckan nyasfalterad så det kommer bli lika villkor för alla sex startande ekipagen.
Ett folkracelopp brukar ofta vara hårt och att bilarna kör ihop eller voltar är mer regel än undantag. Man måste enligt Andreas vara iskall, det går inte att träna in – det kommer med rutin.
Man får inte vara rädd när man kör folkrace?
– Nej, det är en bra publiksport för det smäller ganska rejält när bilarna krockar, det är inte ovanligt att bilen snurrar tre varv, skruvar och grus flyger fritt inne i bilen och inte en ruta är hel. Ibland tror man att man inte har någon bil kvar när tävlingen är slut.
Andreas tillbringar många timmar med att meka ihop bilar i garaget på hans företag, Tabergs Åkeri.
– En tävling tar 6-7 timmar, resten är skruvande i garaget. Man vinner halva tävlingen i garaget, när man kommer till tävlingen måste bilen fungera, missar man ett race är man körd.
"Spolarvätska och torkarblad det viktigaste i helgen"
Vad är det roligaste med att köra?
– När man sitter på startplattan med sex bilar i bredd och kommer iväg först, det är en skön känsla. Annars är det gemenskapen med alla kompisar, alla hjälper varandra.
Annons
Det ska enligt prognosen regna lagom till helgens tävlingar och då är enligt Andreas inte hästkrafterna det viktigaste, det är lätt att det spinner loss ordentligt då.
– I helgen när det förväntas bli regn och gegga, är det viktigaste att det finns vatten i spolarbehållaren och att torkarbladen är nya och fräscha – det är en fördel med framhjulsdrivna bilar.
Och er bil är framhjulsdriven antar jag?
– Jajamän.
FOTNOT: Folkracetävlingen Luciaracet arrangeras av Jönköpings motorklubb och körs den 14 december på Tabergsbanan. Hall Media livesänder tävlingen från 10.00.