Givetvis ska en kommun med Gnosjös renommé erbjuda LOV. Varför ville inte Sverigedemokraterna det?

LOV blir kvar i Gnosjö kommun, på grund av en teknikalitet. Frågan är varför SD stödde avskaffandet.
Så räddades Lagen om valfrihetssystem (LOV) kvar i Gnosjö kommun, på ett ganska kuriöst sätt. Den samlade oppositionen (S, SD och V) har fler mandat än den styrande borgerligheten och var överens om att avskaffa LOV. På grund av frånvaro vid fullmäktiges sammanträde samlade dock de borgerliga fler röster och därmed blir möjligheten kvar. Det är en märklig tilldragelse, som aldrig borde ha ägt rum.
Gnosjös Socialdemokrater valde att motivera sitt motstånd med att det kräver onödig administration (i dagsläget finns inga privata utförare i Gnosjö kommun), men givetvis är synen på LOV djupt ideologisk. Antingen anser man, som borgerligheten, att valfrihet är något fint att erbjuda medborgarna och att konkurrens sporrar kommunens egna utförare att jobba med kvalitet. Eller också anser man, som vänsterpartierna, att det offentliga samhället alltid utför allting bäst och billigast, utan att man behöver kontrollera hur det ligger till med den saken.
Annons
Annons
Att S (tillsammans med meningsfränden V) och de borgerliga partierna skulle stå på motsatta sidor i frågan är således varken oväntat eller något att ha några direkta invändningar mot.
Det som förbryllar är i stället att Sverigedemokraterna hela tiden stött S-förslaget, utan att motivera sitt ställningstagande. Gnosjöpolitikerna Kristine Hästmark (M), Nicklas Huuva (KD) och Johan Malm (C) frågade sig i en insändare (VN 28/11) om Sverigedemokraterna ens läser sitt eget partiprogram. Frågan är inte orimlig.
Lagen om valfrihetssystem, som infördes under Fredrik Reinfeldts första regeringsperiod, innebär i korthet att individen själv får välja vårdgivare genom att privata aktörer tillåts erbjuda alternativ inom ramen för den offentligt finansierade välfärden. Den är obligatorisk för landstingen att erbjuda inom primärvården, men frivillig för kommuner.
Andra lokala avvikelser kan säkert finnas, men SD har inte gjort sig känt som motståndare till LOV. Bland annat hjälpte partiet till att stoppa Stefan Löfvens första regering från att göra lagen frivillig inom primärvården.
Visst är det en sorg att det inte finns några privata utförare i Gnosjö kommun, men det finns argument för att behålla LOV bortsett från det uppenbara – att en aktör kan dyka upp när som helst.
Säg bara "Gnosjöandan" och alla vet vad du menar. Orten är framför alla andra en bastion för företagsamhet, små- och storskaliga marknadsinitiativ och entreprenörskap. Varför skulle Gnosjö, av alla kommuner, inte ha en välkomnande inställning till entreprenörskap just på välfärdsområdet?
Sverigedemokraterna är svaret skyldigt.