Annons

Annons

Annons

Rekordsiffror för SD

Sverigedemokraterna får sitt bästa resultat hittills i SCB:s mätningar och får 22,6 procent i novembermätningen, en rejäl uppgång från maj då noteringen var 17,1. SD är nu landets näst största parti.

Socialdemokraterna får sitt sämsta resultat hittills och sjunker från 27,6 procent i maj till 26,3 i november.

Mest tappar dock Kristdemokraterna som rasar från 13,0 procent i majmätningen till 6,6 procent. Moderaterna är nu bara riksdagens tredje största parti med 18,3 procent, vilket dock är ett lyft från majmätningens 16,0 procent.

Annons

Vänsterpartiet tappar något och får 8,1 procent. Även Miljöpartiet tappar något och hamnar på 5,1 procent.

Av partierna noteras statistiskt säkerställda förändringar för S, SD, M, KD, V och MP.

Kraftig ökning

Liberalerna som legat under riksdagsspärren i flera mätningar på sistone noterar 4,1 procent att jämföra med 3,7 i maj. Centern, som hade 6,9 procent i maj, får 7,3 procent i november. Förändringarna för L och C är inte statistiskt säkerställda.

Annons

Den kraftiga ökningen för SD samtidigt som S backar innebär nu att M, KD och SD är jämnstora med de fyra partier som ingått januariavtalet plus Vänsterpartiet. Skillnaden är bara 0,4 procentenheter till förmån för de senare.

Sett till väljarströmmar får SD mest från KD, 2,2 procent, 1,1 procent från M och 0,8 procent från S. KD tappar även till M, 1,3 procent, och 0,6 procent till gruppen osäkra.

Socialdemokraterna tappar förutom 0,8 procent till SD även till gruppen osäkra, 1,3 procent. Väljarströmmarna är statistiskt säkerställda.

Sett kopplingen

SCB-siffrorna visar nu med tydlighet att SD är landets näst största parti.

– Jag är stolt och nöjd och tycker att det är en glädjande utveckling att se att vi växer och vårt förtroende ökar, säger SD:s vice ordförande Henrik Vinge.

– Jag tror att det har att göra med att vi konsekvent har sett kopplingen mellan massinvandringen och den växande kriminaliteten och kopplingen mellan massinvandringen och de kostnader som nu gör att vi inte har råd med välfärd och sjukvård i Sverige fullt ut.

Vinge anser att de övriga partierna ägnat sig mest åt att hitta på bortförklaringar till kriminaliteten och brister i välfärden och att väljarna har insett det.

Annons

Sluttande plan

Liberalernas partisekretare är inte lika nöjd.

– Vi är långt ifrån nöjda med de här siffrorna, säger partisekreteraren Juno Blom.

Hon uppger att partiet måste fortsätta med det förändringsarbete som partiledaren Nyamko Sabuni inledde när hon blev vald i somras.

– Vi har varit på ett sluttande plan i Liberalerna under en lång tid. Vi måste gå ifrån att göra enkla och förenklade utspel till att ha en sammanhållen politik, säger Blom.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan