Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

”På något sätt måste man läsa av eleven”

Andreas Claesson tog emot sitt lärarpris på Berns under förra helgen.

Annons

Högstadieläraren på Bäckaskolan Andreas Claesson blev i helgen utsedd till årets högstadielärare.

– Det känns jättefint och hedersamt, säger pristagaren.

Andreas Claesson är lärare i matte, fysik och teknik på Bäckaskolan i Gnosjö.

Förra helgen blev han, av hans elever utsedd till årets högstadielärare på Lärargalan på Berns i Stockholm.

– Det känns jättefint och hedersamt. Ett stort tack till mina elever, att de har tagit sig tid att rösta. Det ger en stor uppmuntran till att fortsätta kämpa på med skolan, och man pushas att göra ett ännu bättre jobb, så att eleverna når deras mål som de har, säger Andreas.

Annons

Annons

Mer självsäker

Elevernas motivering handlade bland annat om att Andreas Claesson alltid ger dem en andra chans.

– Jag försöker alltid poängtera att eleverna alltid kan städa upp sitt resultat. Om de ser sig själva som dåliga är det ganska mycket mörker för dem. Många är rädda för att göra misstag och vi är här för att göra det bättre.

Andreas Claesson, till vänster i bild, är lärare i matte, fysik och teknik på Bäckaskolan i Gnosjö.

Elevernas motivering löd bland annat:

Du får oss elever att tänka helt annorlunda, och få oss att känna att vi faktiskt kan lyckas. Du är bra att få oss att inse hur viktig skolan är. Med dig som lärare vill vi klara våra mål, och bli en bättre klass, för att du finns där och tror på oss.

Andreas tror att det är tiden med eleverna som gör att han är så omtyckt.

– Jag vill tro att jag tar mig tid med eleverna och lyssnar på dem. På något sätt måste man läsa av eleven. Jag tycker mig vara mer självsäker i mitt klassrum. Samtidigt som man ska lyssna på eleverna, så är det jag som sätter strukturen och reglerna i klassrummet.

Var skeptisk

Vad utgör en bra högstadielärare?

– Man behöver lita på att eleverna vill och kan klara av mycket, men att de behöver hjälp att hitta rätta förutsättningarna. Om de får det, så tror jag att de vill lyckas och göra bra ifrån sig. Man behöver trivas med sitt jobb, det är ingenting man väljer utan jag tror att måste sträva att alltid förbättra sig själv.

Annons

Hur var galan?

– Fin, normalt är jag inte för stora fester, jag var lite skeptisk från början, men väl på plats med mat och god underhållning så var det väldigt trevligt, avslutar Andreas Claesson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan