Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Tog partikamrat på brösten – SD-toppen Peter Lundgren åtalas

Text

Sverigedemokratiske EU-parlamentarikern Peter Lundgren från Gnosjö åtalas för sexuellt ofredande alternativt ofredande. Han misstänks för att ha tagit en kvinnlig partikamrat på brösten.

"Detta är inte en fråga för svenskt rättsväsende", säger Peter Lundgren i en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån TT.

Åtalet lämnades in till Jönköpings tingsrätt under fredagsmorgonen. Händelsen som ligger till grund för åtalet skedde på ett hotellrum i Nacka i mars 2018.

Åklagaren skriver att Peter Lundgren ofredat kvinnan på ett sätt som kunde förväntas kränka hennes sexuella integritet.

Vidare beskriver åklagaren hur Peter Lundgren dragit ner kvinnan i sitt knä, fört in händerna under BH:n och lagt händerna på brösten samtidigt som han höll fast henne med benen och bad om en puss.

Den tidigare EU-parlamentarikern Kristina Winberg, som sedan blivit utesluten ur partiet, slog larm om att Lundgren hade utsatt en annan partikollega för sexuellt ofredande genom att ta henne på brösten. Det var precis i slutskedet av EU-valrörelsen som Expressen granskade händelsen efter att ha kommit över en inspelning där den utsatta kvinnan berättade för Kristina Winberg om hur Peter Lundgren hållit fast henne och tagit henne på brösten under en fest på ett hotellrum. I samband med det kontaktade Kristina Winberg partiet och berättade om händelsen.

Annons

Annons

– Det var inte syftet att förstöra för partiet utan det handlade om ett övergrepp som jag tyckte var oacceptabelt, har Kristina Winberg tidigare sagt till Expressen.

När Peter Lundgren konfronterades av Expressen erkände han att han tagit kvinnan på brösten och beskrev det som ett tölpaktigt beteende.

Efter Expressens avslöjande publicerade Sverigedemokraterna en video där Peter Lundgren och den utsatta kvinnan tonade ner händelsen och där de beskrev det som ett misstag som var utagerat.

Peter Lundgren har tidigare uttalat sig för Värnamo Nyheter och sagt att han är ångerfull angående festen där han tafsade partikamraten på brösten. Han kallade det då för en bagatell, som han menar är utredd mellan honom och kvinnan.

– Det finns ju vittnen som såg precis vad som hände. Det blev kanske fyra, fem drinkar, och med facit i hand hade det ju varit bättre om jag druckit Ramlösa, sa Peter Lundgren.

Både Expressens publicerade film med det bandade samtalet mellan Kristina Winberg och Sverigedemokraternas egen film där kvinnan och Peter Lundgren berättar om deras syn på händelsen används av åklagaren som bevis.

I förhör har Peter Lundgren erkänt händelseförloppet med förnekat brott.

Han vidhåller den inställningen i en skriftlig kommentar som har lämnats till TT:

"För mig har det stått klart från allra första stund att detta inte är en fråga för svenskt rättsväsende, en hållning jag vidhåller även nu, när vittnesmål inkommit men också efter förhör med målsägande. Inga oegentligheter har helt enkelt skett", skriver Peter Lundgren.

Fotnot: Tidningen söker Peter Lundgren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan