Annons

Annons

Annons

Margretelund

Nordiska författare till Värnamo på Smålands litteraturfestival

Text

Norska författaren Vigdis Hjort framträder när SmåLit öppnar i Gummifabriken.

– Roligt att kunna presentera spännande författarskap från våra grannländer, säger tidningens kulturredaktör.

Annons

Annons

Smålands litteraturfestival, SmåLit, invigs även nästa år i Värnamo. Först ut på scen är faktiskt Värnamo Nyheters krönikör Bruno Franzon, aktuell som författare till nya novellsamlingen Kärlek till främlingar.

Nytt för festivalen är en satsning på nordisk litteratur. Till Värnamo kommer norska författaren Vigdis Hjort som gett ut 30 böcker i hemlandet. Hon är aktuell med romanen "Henrik", där hon gör en modern tolkning av Ibsen-pjäsne "Hedda Gabler".

– Det känns extra roligt att kunna presentera spännande författarskap från våra grannländer, säger kulturredaktör Emilia Söelund, Hall Media.

Vigdis Hjort deltar i ett författarsamtal tillsammans med mångsidige författaren Åke Edwardsson, uppvuxen i Vrigstad, och Karin Smirnoff, som i år släppte "Vi for upp med mor", andra delen i en trilogi. Samtalet leds av Värnamobördige författaren Magnus Utvik.

Andra namn som kommer till Gummifabriken är artisten och författaren Karl Martindahl, som berättar om odling som terapi, samt poeten Athena Farrokzad som ska hålla en poesiworkshop.

Festivalens tema för 2020 är "gem-ensam". Frågor kring ensamhet och gemenskap är en röd tråd i hela programmet. Bland annat deltar psykologen och författaren Anna Bennich med en föreläsning, där hon presenterar ny forskning och ger handfasta tips om hur man kan vinna över ensamheten.

Annons

SmåLit öppnar fredag den 7 februari i Värnamo och flyttar på lördagen till Jönköping, där det också hålls en stor bokmässa med 75 utställare. På söndagen avslutas festivalen i Tranås. Totalt presenteras över 70 gratisprogrampunkter med samtal, föreläsningar och debatter om litteratur, konst och samhällsfrågor.

– Det är SmåLits femte år nu och programmet är mustigare än någonsin. Vi hoppas att alla kan hitta något som inspirerar, säger Rebecca Lidén som är koordinator för SmåLit.

SmåLit 2020 arrangeras av Region Jönköping län, Värnamo kommun, Jönköpings kommun, Tranås kommun och Hall Media i samarbete med lokala samarbetspartners.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan