Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Hundra konstverk flyttade från Värmland till Vandalorum

Text

Karin Broos anses vara en av landets framstående samtidskonstnärer. Nu öppnas hennes största utställning hittills i Vandalorum.

– Det har varit väldigt roligt att arbeta med henne, säger kuratorn Andreas Brändström som följt henne från Värmland.

Den största samlingen av Karin Broos tavlor hittills, kommer under hela hösten att visas på Vanadalorum. Kurator Andreas Brändström har byggt upp hela utställningen som omfattar ett hundratal konstverk.

Värmlandskonstnären Karin Broos fick sitt stora nationella genombrott 2008, med sin utställning på Kristinehamns konstmuseum.

Sedan dess har hennes tavlor ställts ut på flera av landets museum. Korsat Atlanten, till USA och ställts ut på bland annat American Swedish institute i Minneapolis, och Sweden house i Washington.

Djur och människor i fokus i Karin Broos konstverk.

Annons

Nu har turen kommit till Värnamo och Vandalorum, där utställningen En stund på jorden visas hela hösten.

Annons

Vad tycker Karin om att ställa ut på Vandalorum?

– Hon tyckte det var jättefint. Sen är den här lokalen på 400 kvadrat och den är helt tom så vi har fått bygga upp en estetik som fungerar, säger utställningens kurator Andreas Brändström, som jobbat med Karin sedan 2017.

Väggar har byggts upp och målats i olika kulörer. På torsdag finns konstnären på plats för vernissage.

Karin Broos konstverk fångar ögonblicken ur en människas vardag.

Andreas Brändström var tidigare museichef på Kristinehamns konstmuseum, där det var tänkt att utställningen skulle visas från början.

Det kom att få en snabb vändning, då kommunen efter en omorganisation sparkade Andreas Brändström, och Karin i protest valde att dra sig ur.

Andreas Brändström tömde Karin Broos stora atelje för att bygga utställningen i Vandalorum.

Karin själv har inte valt ut hennes verk på utställningen. Det förtroendet har Andreas fått. Ett hundratal målningar visas. Ett urval av helt nya verk i kombination med tidigare verk. Samtliga är akryl på duk.

Hur gick urvalet till?

– Hon bor i en gammal skola i Värmland och har en stor gammal idrottshall, som jag åkte till och tömde skolan helt enkelt. Det kom även tjugo målningar från Rättviks konstmuseum direkt hit till Vandalorum, berättar Andreas.

Annons

Annons

Utställningens senaste konstverk är signerade Karin Broos 2019.

Vad är storheten med Karin Broos konst?

– Hon fångar ögonblicket, det enkla i vardagen som vi normalt inte ser, och som vi aldrig tänker på. Hon lägger de här vardagliga motiven i ett läge som gör att vi berörs och stannar upp. Det blir en laddning. Hon hittar någon energi i det.

" Hon lägger motiven i ett läge som gör att vi berörs," , säger utställningens kurator Andreas Brändström.

Varför ska man gå på den här utställningen?

–Man får en upplevelse om inget annat. Man vill få folk att känna något. Gråta, skratta eller bli förbannad. Att känna någon form av stimulans. Det tror jag konstnärerna också vill, att deras konst ska beröra. Om folk är likgiltiga blir det väldigt tråkigt, avslutar Andreas Brändström

Karin Broos utställning omfattar ett hundratal konstverk.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan