Annons

Annons

Annons

Gislaved Centrum

Hållbarhetsveckan speglar framtidens mat, energi och demokrati

Text

Framtidens samhälle är temat på årets hållbarhetsvecka i Gislaveds kommun. Veckan bjuder på alltifrån tips på klimatsmart mat till bakluckeloppis och demokratifika.

Utvecklingsledarna Joakim Toll och Emma Hansson är nöjda med programmet för årets hållbarhetsvecka, som har temat "framtidens samhälle".

– Vi vill börja lokalt, för att förändra det globala. Det är mycket man kan göra både på arbetsplatsen och hemma, säger Emma Hansson, utvecklingsledare på avdelningen för hållbar utveckling.

Annons

– Det är svårt att skapa all förändring som behövs under en vecka, men vi hoppas att det ska inspirera till andra saker, säger Joakim Toll, utvecklingsledare.

Annons

Det är fjärde året som hållbarhetsveckan arrangeras i Gislaveds kommun. Programmet pågår 14-20 oktober och utgår från Agenda 2030 och FN:s globala mål för hållbar utveckling. Hållbarhetsexperten Jessica Cederberg Wodmar föreläser på Gislaveds bibliotek på temat 50 myter om hållbarhet. Biblioteken i Anderstorp och Smålandsstenar gästas av dietisten och författaren Hanna Olvenmark, grundaren till Portionen under tian, som tipsar om klimatsmart mat. Emma Hansson tycker att de har fått ihop ett brett program. Hon ser särskilt fram emot föreläsningen på Gislaveds industrimuseum med Felicia Margineanu, som efter valet 2010 som 17-åring lyckades samla ihop 10 000 personer i en demonstration mot rasism.

– Jag tycker hon är jättespännande. Hon verkar väldigt driven, just att använda sociala medier för att skapa en samhällsförändring.

Under veckan har även Smålandsidrotten en aktivitet kring framtidens föreningsliv, mot bakgrund av att det traditionella föreningslivet minskar. På torsdagen är det öppet hus på fjärrvärmeanläggningen i Mossarp där man bland annat kan prata solceller med Gislaved energi, titta på elbilar och gå på bakluckeloppis som Hela människan arrangerar.

Annons

Annons

Det kan vara lätt att känna att det man gör som enskild person inte spelar roll i ett globalt perspektiv. Men Joakim Toll hoppas att fler ska inse att det inte bara är stora företags agerande som gör skillnad.

– Allt påverkar ju. Man får ju titta på vad man själv kan göra, det man kan råda över. Tanken med det här är att alla ska känna en tillhörighet, att vi jobbar tillsammans för att uppnå det här. Det är vår förhoppning, att man kan enas i det här.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan