Annons

Annons

Annons

Anderstorp

Motorsportelever racingdebuterade

Text

Motorsportgymnasiets treor genomförde på tisdagen sitt debutrace ute på motorbanan - och fick därmed sin eftertraktade racinglicens.

Det gällde att byta förare snabbt när bilarna gick in i depå under det timslånga racingloppet.

Ett fullföljt race innebar också en racinglicens för förarna i årskurs tre.

Annons

Annons

Wilma Boberg och Filip Gottfridsson var spända men förväntansfulla inför racingdebuten.

Racingbilarna som är skolans egna, har eleverna mekat med under större delen av året.

Efter åtskilliga timmars teori och bankörning för eleverna i årskurs tre, var det dags för elddopet med skolans egna bilar längs den drygt 4 000 långa motorbanan, medan årskurs ett och två fick agera mekaniker och funktionärer. Sammanlagt handlade det om en timmes körning i par, med regelbundna förarbyten i depån.

– Jag har värsta klumpen i magen just nu, men det ska samtidigt bli skitkul, säger Wilma Boberg, en av två tjejer i årskurs tre.

– Det roligaste med det här är nog att man får gasa av sig helt enkelt. Man har jäkligt kul, fortsätter hon, innan det är dags att sätta sig bakom ratten, fokusera och göra sig klar för start.

Filip Gottfridsson förnekar heller inte att han är lite skakig inför racingdebuten.

– Jag är lite smånervös men väldigt taggad. Eftersom vi kör i en timma avgörs ju allt knappast vid första kurvan. Efter jul började vi göra i ordning bilarna och har fixat med dem sedan dess, och vi har väl sammanlagt hunnit göra sex heldagar på motorbanan fram till nu, säger Filip Gottfridsson.

Annons

Av de två valbara inriktningarna personbilsmekaniker och racingmekaniker, väljer merparten av skolans elever den sistnämnda. Det är också i denna som man genomgår debutracet och får ett kvitto på sina kunskaper genom att erhålla licensen. I den arbetsplatsförlagda delen samarbetar Motorsportgymnasiet med de tre största teamen inom STCC, liksom med två tyska aktörer i branschen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan