Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Insändare: Tillämpa ”showbiz” och sälj Spira

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Region Jönköpings län ska driva politik som gagnar hela länets invånare, såsom närliggande akutsjukvård. Dessvärre gynnas inte alla invånare av regionens centraliserade kulturpolitik.

Kulturhuset Spira kostar hela länets skattebetalare miljoner varje år. Detta trots det faktum att kulturen är mer lättillgänglig för vissa än för andra. Andelen besökare från andra delar av länet som till exempel Vetlanda och Värnamo är väsentligt lägre än andelen från Jönköpings kommun.

Annons

Annons

Det ska även tilläggas att en majoritet av Spiras besökare är vuxna. Frågan vi då måste ställas oss är om ett skattefinansierat kulturhus för vuxna i Jönköpings kommun förbättrar kulturlivet och därmed attraktiviteten för att region Jönköpings län ska bli Sveriges fjärde tillväxtregion. Spira ser vi som en felprioritering för att nå detta mål.

Underhållning och kultur i länet bör istället vara marknadsbaserat. Genom att skattefinansiera en sorts kultur förstör vi den marknad vi tycker ska växa. Ett bra exempel på detta är USA där kultur kallas ”showbiz”, en kombination av orden ”show” och ”business”. Detta i syfte att understryka betydelsen av att en kulturforms kvalité avgörs av människors villighet att betala för den.

Lyckas inte Spira få sin verksamhet att gå runt borde inte regionen och dess skattebetalare betala för den. Särskilt inte om det kräver en skattehöjning eller nedskärning i akutsjukvården.

Vi anser därför att region Jönköpings län borde tillämpa ”showbiz” och låta marknaden bestämma kulturutbudet genom att sälja Spira. En sådan verksamhet skulle få ett visst stöd från regionen men huvudsyftet med en utförsäljning är att kostnadseffektivisera verksamheten och anpassa utbudet efter marknadens efterfrågan.

Detta skulle leda till en bättre kultur till ett rimligt pris för skattebetalarna i hela länet. För det är alldeles uppenbart att Jönköpings läns kulturliv just nu tar skada av kulturhuset Spira.

Douglas Thor

Distriktsordförande MUF Jönköpings län

Edvin Isaksson

Föreningsordförande MUF Jönköpings kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan