Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Debatt
Insändare: Subventionera kollektivtrafiken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Visst är det märkligt att man kan flyga till Polen fem gånger för samma pris som det kostar att tågpendla mellan Halmstad och Värnamo i en månad, tycker insändaren.

"Det finns egentligen bara en sak som inte är positiv", tycker tågpendlaren Niclas Petersson.

I april lämnade jag Värnamo efter 18 år och flyttade till Halmstad. Jobbet har jag dock kvar i Småland och tågpendlar med Krösatågen varje dag från västkusten. Det fungerar alldeles utmärkt. Sätena är bekväma, personalen jättetrevlig och tåget håller nästan alltid tiden. Jag kan slumra en stund, äta min frukost, läsa en bok, titta på Netflix eller jobba lite.

Annons

Annons

Det finns egentligen bara en sak som inte är positiv och tyvärr är det ingen liten sak – det är priset.

I dessa tider då larmrapporter om klimatkrisen avlöser varandra är det obegripligt att kollektivtrafiken inte är betydligt mer subventionerad.

För ett månadskort betalar jag nästan 2 000 kronor. Ja, jag vet, det hade blivit betydligt dyrare än så om jag valt att köra bil, men med tanke på hur stor klimat- och miljömässig skillnad det gör att istället ta tåget, så är det inget vettigt argument.

Kollektivtrafiken inom städer borde göras helt gratis och länstrafik och övrig kollektivtrafik borde kraftigt subventioneras.

För mig känns det oerhört märkligt att jag kan flyga till Polen med Ryanair från Malmö fyra-fem gånger tur och retur för samma pris som det kostar att tågpendla mellan Halmstad och Värnamo i en månad.

När ska riksdags- och region/landstingspolitikerna och Länstrafiken ta sitt ansvar?

Niclas Petersson, Halmstad

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan