Annons

Annons

Annons

Stor vattenläcka i Gnosjö – hela vattentornet tömdes

Många Gnosjöbor blev utan vatten på onsdagen, anledningen var en större vattenläcka.

Under eftermiddagen lokaliserades läckan till Töllstorpsområdet norr om Gnosjö samhälle.

– En huvudledning har gått av och tömt hela vattentornet, säger teknik- och fritidschef Janne Sandberg.

Ulf Brandin var en av många Gnosjöbor som kom för att hämta vatten från tanken som levererats av räddningstjänsten i Gislaved.

En störning i vattenledningsnätet upptäcktes i Gnosjö tidigt på onsdagsmorgonen. Orsaken till störningen visade sig vara en vattenläcka.

Läckan kunde på eftermiddagen lokaliseras till Töllstorpsområdet i Gnosjö.

– En huvudledning har gått av och tömt hela vattentornet, alltså vår reservoar på vatten, säger Janne Sandberg, teknik- och fritidschef på kommunen.

Gnosjö kommun jobbade under onsdagen med att koppla förbi huvudledningen för att så snabbt som möjligt kunna säkerställa vattenförsörjningen.

– Det börjar stabiliseras så smått men det kommer förekomma störningar i minst ett dygn framöver, säger Janne Sandberg under onsdagskvällen.

Annons

Annons

"Tufft arbete framför oss"

Abonnenter i Töllstorpsområdet blev extra hårt drabbade då kommunen varit tvungen att strypa vattentrycket just där på grund av den trasiga huvudledningen. På onsdagskvällen hade man färdigställt en provisorisk överföringsledning till områdets abonnenter.

– Det är mer drabbat än tätorten i övrigt. Vi har till exempel fått stänga simhallen tillfälligt, säger Janne Sandberg.

På onsdagens kväll fanns ingen exakt prognos för när störningarna ska vara åtgärdade. På torsdagsmorgonen kommer personal från gatu-, park- och VA-enheterna att samlas för att se hur natten och morgonen varit och hur förbrukningarna ser ut.

– Vi håller tummarna för att det funkat. Därmed är inte felet åtgärdat, vi har tufft arbete i flera dygn framför oss.

När den trasiga huvudledningen kan börja lagas är inte helt klart ännu.

Kan förekomma missfärgningar

I och med att trycket är lågt kan vattnet komma och gå. Det kan även förekomma missfärgningar. Allmänheten uppmanas vara sparsamma med vattnet och inte glömma att stänga kranarna.

– När vattnet kommer tillbaka uppmanar vi kommuninvånarna att spola ledningar och koka vattnet inledningsvis, säger Janne Sandberg.

Gnosjö kommun har säkerställt vattenförsörjningen till äldreboenden, förskolor och vårdcentral.

– Vi har gått igenom alla förvaltningars behov och prioriterat att äldreomsorg och förskolor fått så mycket resurser som möjligt, säger Janne Sandberg.

Annons

Vattentank utställd

Under eftermiddagen fanns en vattentank för allmänheten utställd på Hammargårdens parkeringsplats, Läroverksgatan 2, där man kunde hämta dricksvatten i eget kärl. Vattentanken kommer att ställas upp igen vid 06-tiden på torsdagen.

Annons

– Vi är väldigt tacksamma över allmänhetens engagemang och förståelse. Många är helt utan vatten i både kranar och toaletter, säger Janne Sandberg.

Märkte svagt vattentryck

En knapp timme efter att räddningstjänsten från Gislaved, varifrån vattnet hämtats, var på plats med en vattentank nedanför Hammargården, hade ett 20-tal invånare redan hunnit hämta vatten i dunkar.

En av dem var Ulf Brandin som bor vid Bäckaskolan, och han är för sin del tacksam för närheten till vattentanken.

– Jag har vatten i ledningarna nu, men tänkte hämta en halv dunk i alla fall, så att man slipper hålla på och spola och koka vattnet, säger han.

På morgonen kunde han notera ett mycket svagt vattentryck i rören hemma. Han kontrollerade först om det var något fel i huset, innan han vid 06-tiden ringde till kommunen som i det skedet inte hade bilden klar över omfattningen.

– Jag är en sådan som gärna duschar på morgonen, och därför var jag den här gången rädd för att jag inte skulle få bort allt schampo. När jag kom hem efter lunch var det helt tomt i kranarna, säger Ulf Brandin.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan