Annons

Annons

Annons

Simning

Snart går startskottet för Sveriges tuffaste simtävling

Text

På lördag är det dags för den nionde upplagan av Vidösternsimmet. Antalet anmälningar har slagit rekord två år i rad och förberedelserna är i full gång.

– Bara åskan kan stoppa oss, säger Christer Ringblom, som är en av arrangörerna.

Det finns kortare etapper på 6 kilometer eller 500 meter för den som vill testa på, berättar Christer Ringblom.

Tidigt på lördag morgon går startskottet för Sveriges tuffaste simtävling. Värd för tävlingen står Vidösterns vatten. Med över hundra anmälda är intresset för Vidösternsimmet rekordstort.

Annons

Internationellt intresse

Det finns mycket som gör Vidösternsimmet unikt, och det lockar deltagare både från närområdet och hela världen. Värnamo, Markaryd, Ljungby, Jönköping och Tenhult är alla representerade i deltagarna, men också Danmark, Storbritannien, USA och Ukraina.

Christer Ringblom är en av eldsjälarna bakom loppet och han tror att det finns flera skäl till att loppet blir allt populärare. Vidösternsimmet är ett av de längsta i sitt slag och är ett av få med masstart. Många längre lopp är solosim, vilket blir en väldigt annorlunda upplevelse.

Annons

– Sen har vi ju väldigt gott rykte också, lägger han till.

Den som vill vara med vid start ska infinna sig vid Osuddens badplats klockan sju på lördag morgon.

21 kilometer

Men de 21 kilometerna i öppet vatten är inget för den otränade. Christer Ringblom tycker att man bör ha erfarenhet både av att simma i och navigera öppet vatten.

Han uppskattar att den snabbaste lär ta sig från starten vid Osuddens badplats till målgången Sundet på ungefär fem timmar, och den långsammaste på runt det dubbla.

– Frågan är om inte det senare är en större prestation.

Förberedelserna för att se till att loppet går så smidigt och säkert som möjligt är i full gång.

Vidösternsimmet är om något en tävling i uthållighet - och en kamp mot nedkylning. Som en säkerhetsåtgärd måste alla tävlanden bära våtdräkt. Undantag kan göras för extremt vana simmare.

I dagarna placeras tjugo stora bojor ut längs med sträckan, och varje kilometer kommer följebåtar patrullera loppet. Det finns depåer för energipåfyllning och funktionärer med sjukvårdskompetens både i båtarna och på land.

Annons

"Blöt blir man ändå"

Vill man följa loppet som åskådare finns det flera lämpliga tidpunkter och utkiksplatser under dagen. Loppet börjar klockan sju vid Osuddens badplats. För den som vill unna sig en sovmorgon räknar Christer Ringblom med att simmarna når Tonnö badplats runt niotiden, och de snabbaste simmarna går i mål vid Sundet klockan tolv.

Och vädret?

– Ja, för simmarna spelar det inte så stor roll. Så länge det inte åskar kommer loppet genomföras. Regn eller sol, blöt kommer man bli ändå.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan