Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Spira: Vi spelar gärna teater – det ska inte du behöva

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kulturhuset Spira förklarar i en debattartikel varför de deltar i årets prideparad.

”Vi är ett kulturhus i bräschen för nyskapande och kvalificerat hittepå just för att vi tror på folks rätt att vara sig själva. Våra skådespelare fortsätter att fejka för att ge dig mod – att låta bli. Våra musiker drar gärna en vals – för att du ska slippa”, skriver företrädare för Kulturhuset Spira i en insändarartikel om varför Spira kommer vara representerat i årets prideparad i Jönköping. Bilden är från föreställningen Miss Foster på Spira.

Ett kulturhus kan inte existera utan att värna all form av yttrandefrihet. I samband med Pride blir det så här konkret: Vi vill bidra till ett samhälle där du som homo- eller bisexuell, trans- eller queerperson, kan stå för den du är. Utan att tro att du ska behöva gömma dig, blunda eller låtsas vara någon annan. Därför deltar vi i paraden i Jönköping den 24 augusti.

Annons

Annons

För vilka är vi att larma och göra oss till professionellt – om vi inte också försvarar det på djupet sanna i varje människa privat?

Vi är ett kulturhus i bräschen för nyskapande och kvalificerat hittepå just för att vi tror på folks rätt att vara sig själva. Våra skådespelare fortsätter att fejka för att ge dig mod – att låta bli. Våra musiker drar gärna en vals – för att du ska slippa. Och när ridån har gått ned fortsätter vi att stå upp, för dig. Bredvid dig. Och går du inte där, i paraden, så gör vi det för dig också.

Det var i juni 50 år sedan Stonewallupproret, när barbesökarna på Christopher Street tröttnade på polisens trakasserier mot homosexuella och transpersoner och tog till våldsamma protester. Protester, som året därpå hyllades i den första, stolta, Pridemarschen, i New York 1970.

Nu är Jönköping vare sig New York eller Tel Aviv men paraden här är i all sin småländska, tacofredagskompabilitet, ändå en maktfaktor.

För den finns.

Samtidigt som två lesbiska tjejer blir misshandlade för vilka de är på nattbussen i London. Samtidigt som vissa delstater i USA ännu förbjuder samkönade äktenskap. Samtidigt som 70 länder menar att det är olagligt för män att ha sex med varandra och det i 44 av dem gäller detsamma för kvinnor.

På Spira tror vi på skapandet av drömmar och på en glasklar verklighet. Ingen utanför scen ska behöva förställa sig.

Ska någon spela en roll är det vi.

Därför går vi i Prideparaden i Jönköping 24 augusti 2019

Kulturhuset Spira

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan