Annons

Annons

Annons

Misstänkta för mordbrand medlemmar i frivillig insatskår

Text: 

De två män som häktats misstänkta för mordbränderna i Gislaved och Värnamo är båda medlemmar i Frivilliga Automobilkåren, FAK. De har nu stängts av i väntan på dom.

Bild från eftersläckningsarbetet av branden vid speedwaybanan i Gislaved i april.

De två misstänkta har varit medlemmar i FAK i två månader. De gick med i organisationen två dagar efter branden på speedwaybanan i Gislaved. Det skriver FAK på sin hemsida.

Annons

Annons

FAK är en rikstäckande frivilligorganisation med uppgift att vidareutbilda förare för att säkerställa tung trafik i krissituationer. Exempelvis kan de hjälpa brandkår med transporter vid stora skogsbränder, vid branden vid speedwaybanan.

– De misstänkta inte varit i närheten av någon insats, utan har endast deltagit på ett introduktionsmöte. Deras medlemskap har därför inte haft någon praktisk inverkan, säger Elise Pavicic, kommunikationsansvarig på FAK.

Hon säger att vem som helst kan bli medlem i organisationen och att det inte görs någon bakgrundskontroll för stödmedlemskap. Om man däremot aktivt vill delta i insatser måste man först gå en utbildning hos organisationen.

– All personal som medverkar vid insatser är kvalitetssäkrad. Kön till våra utbildningar är ganska lång, och de som väl är antagna är personer som vi haft kontakt med och känt under en längre tid, säger Elise Pavicic.

De misstänkta stängs nu av av organisationen under pågående utredning. Båda nekar till brott.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan