Annons

Annons

Annons

Simning

Fler än någonsin tidigare kommer snart simma i Vidöstern

Text

I cirka 16-gradigt vatten kommer de snabbast simmarna vara i mål efter cirka sex timmar. De långsammaste beräknas komma i land fyra timmar senare. I år är intresset rekordstort.

Bild från starten 2017.

Vidösternsimmet har vuxit rejält senaste åren sen det arrangerades första gången 2010, då cirka åtta simmare var anmälda. Förra året ställde 80 personer sig på startlinjen. Nu med 25 dagar kvar är rekordmånga 97 personer anmälda till Sveriges längsta öppet vatten-lopp - ett 21,5 kilometer långt sportdrama i sjön Vidöstern.

Annons

Annons

Utländska simmare

Senaste åren har loppet fått en allt mer internationell prägel - och i år kommer de simmare inte bara från hela Sverige, men även länder såsom Ukraina, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien.

– En anledning till det rekordhöga antalet anmälningar är den växande trenden med allt fler som deltar i öppet vatten-lopp. I år har vi även nått ut mer internationellt, säger Christer Ringblom på Värnamo simsällskap som arrangerar loppet.

Många av de internationella simmarna är från Storbritannien, där öppet vatten-lopp är något av en nationalsport - inte minst på grund av den klassiska kanalsimningen på cirka 30 kilometer mellan franska Calais och engelska Dover. Vidösternsimmet har för en del blivit ett bra försteg till längre simutmaningar.

– Många i Sverige börjar med det klassiska Vansbrosimmet på tre kilometer för att sedan på prova på Vansbrosimmets längre klass på tio kilometer. Sedan får man blodad tand och vill prova på något ännu längre, och kommer hit till Vidöstern.

Simmande journalist

Under loppet kommer cirka 60 funktionärer - hälften till land och hälften i båtar till havs, assistera simmarna och upprätthålla säkerheten. Varje kilometer av loppet kommer patrulleras av funktionärsbåtar.

Bland de anmälda finns bland annat Anton Wallin från Örebro Simallians som vann förra årets lopp på tiden 5,37,38 - som nu alltså möter allt större konkurrens. En annan som är anmäld är en sportjournalist från brittiska Outdoor Swimmer Magazine, som kommer delta och skriva ett reportage om loppet.

Annons

– Vi hoppas att det kommer väcka ännu mer uppmärksamhet kring loppet, och att vi nästa år lagom till Vidösternloppets tioårsjubileum, kan vänta oss en invasion av brittiska simmare, avslutar Christer Ringblom.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan