Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Insändare: Regionen slösar i Almedalen - skattebetalarna står för notan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

INSÄNDARE Politikerveckan i Almedalen lider mot sitt slut. För första gången minskade antalet evenemang rejält. Men inte de offentliga arrangemangen. När andra insett att genomslaget är begränsat och har dragit ner på sina aktiviteter har kommuner, regioner och myndigheter kört på som vanligt.

Centerledare Annie Lööf (C) pratar med publiken under Centerpartiets dag i Almedalens årliga politikervecka. Ett arrangemang som årligen kostar skattebetalarna stora pengar, menar Johan Gustafsson i sin insändare.

Politikerveckan i Almedalen lider mot sitt slut. För första gången minskade antalet evenemang rejält. Men inte de offentliga arrangemangen. När andra insett att genomslaget är begränsat och har dragit ner på sina aktiviteter har kommuner, regioner och myndigheter kört på som vanligt. Nog sticker det en del i ögonen att Region Jönköping anordnade 20 seminarier i Almedalen samtidigt som man för bara några månader sedan höjde skatten med 50 öre per hundralapp.

ALMEDALSVECKAN HAR vuxit senaste åren och förra året sattes nytt rekord i antal evenemang med drygt 4 300. Det kan jämföras med 2001 när det var totalt 52 seminarier. I år minskar antalet arrangemang med nästan en femtedel till 3 578, ett betydande trendbrott mot de senaste årens ökningar.

Annons

Annons

Det finns ingen samlad statistik över hur mycket politikerveckan kostar skattebetalarna. Offentliga aktörer är dåliga på att redovisa vad deras deltagande i politikerveckan verkligen kostar. Skattebetalarnas Förening har granskat vad Almedalen kostar skattebetalarna och kan visa att notan lågt räknat landar på 100 miljoner kronor. Men i själva verket är kostnaden sannolikt betydligt högre än så.

MAN KAN FRÅGA SIG vad medborgarna har för nytta av Region Jönköpings seminarium om existentiell hälsa eller varför inte det om ett samhälle fritt från våld? Det är förvisso behjärtansvärt och något så gott som alla kan skriva under på. Men är det verkligen regionens uppgift att driva debatt om detta i Almedalen? Förra året åkte femtio personer från Region Jönköping till Visby. Med tanke på att det bara är några månader sedan regionen höjde skatten med 50 öre frågar man sig om det inte hade gott att prioritera annorlunda.

Jönköpings kommun skickar 16 personer till Visby och håller i åtta seminarier, bland annat ett om lönsam och hållbar e-handel. Det kan man tycka vad man vill om, men det är knappast en kommunal uppgift.

DET BEHÖVER INTE vara fel att kommuner och regioner deltar under Almedalsveckan. Men allt för mycket skattepengar slösas bort utan nytta för dem som betalar. Politikerveckan är ingen bra arena för den som vill nå ut med sitt budskap. Det minsta man kan begära är att kommuner och regioner redovisar hur mycket deras deltagande kostar och motiverar nyttan för medborgarna. Och i Jönköping bör de nog lägga större vikt vid kärnverksamheten istället.

Annons

Johan Gustafsson

Skattebetalarnas Slöseriombudsman

LÄS MER: Regionen satsar hårdare än storstäderna på Almedalen

LÄS MER: Därför åker inga Nässjöpolitiker till Almedalen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan