Annons

Annons

Annons

Simning

Robin Pettersson från Värnamo vann SM-guld: "Jag hade inte alls förväntat mig det"

Text

Värnamo SS åkte till SM-veckan i Malmö utan större förväntningar på att vinna medaljer. Det slutade med flera bra resultat och ett SM-guld till Robin Pettersson i Hindersim.

– Det var lite överraskande men det är ju självklart jätteroligt, säger tränaren Christoffer Arvidsson.

VSS-simmaren Robin Pettersson visar stolt upp sin guldmedalj efter att ha vunnit Hindersimningen. Segertiden blev 26,72.

Värnamo Simsällskap skickade fyra unga killar till SM-tävlingarna i Malmö. Erik Stensson, Robin Pettersson, Noah Svensson och Anton Bäckman.

De sade inför avfärden att de inte hade några större förväntningar på finalplatser eller medaljer.

Vann oväntat SM-guld: "Stort"

När tävlingarna gick till ända under tisdagen så stod det klart att det blev en medalj, av den ädlaste valören. 18-årige Robin Pettersson vann SM-guld i Hindersim för juniorer födda mellan 1998 och 2000.

– Jag hade inte alls förväntat mig det. Jag hade ingen koll på hur bra de andra som tävlade var så jag visste inte vad jag skulle förvänta mig, säger SM-guldvinnaren till VN och fortsätter:

Annons

Annons

– Det är ju lite av en annorlunda gren och ganska nytt för mig. Det är inget som jag har fokuserat på men det är väldigt roligt. Det är stort att kunna säga att man har vunnit SM-guld.

VSS-tränaren Christoffer Arvidsson säger också att det inte var något som han hade förväntat sig.

– Det var lite överraskande men det är ju självklart jätteroligt, säger tränaren.

Slog personbästan och klubbrekord

Robin Pettersson var inte klar där utan simmade även 50 meter frisim. Där slog 18-åringen sitt egna personbästa och förbättrade klubbrekordet med två hundradelar. Det nya rekordet är 24,63. Detta gav honom en 27:e plats bland alla simmare i Sverige.

Även Noah Svensson satte nya personliga rekord under SM-tävlingarna.

– Det har gått jättebra. Speciellt de som hade SM som det stora målet simmade väldigt bra. Erik, som har andra större mål, simmade lite över sina personbästan, säger tränare Arvidsson.

Blickar mot "U-SM"

Erik Stensson, född 2002, var med och tävlade i flera olika grenar under SM. Han satsar dock mest på Ungdomsmästerskapen, SUM-sim, som äger rum om drygt en vecka.

– Det har gått helt okej nu men jag är inte helt nöjd. Det är lite smådetaljer som gjorde att jag simmade lite långsammare. Det är ju inte här jag ska simma bra, säger Stensson och fortsätter:

– Det här var en bra förberedelse inför "U-SM". Bra för att väcka kroppen och få lite tävlingslopp i mig. Det är ju sådant som man inte kan träna på.

Värnamo SS har blå som sin klubbfärg. Därför bestämde sig alla fyra killarna som tävlade i SM att färga sitt hår blått: "Vi ser ut som smurfar, säger Erik Stensson med ett skratt. Från vänster: Anton Bäckman, Noah Svensson, Erik Stensson och Robin Pettersson.

Annons

Hans främsta gren i SM var 200 meter medley. Där tog han sig till B-finalen som den 16:e bästa simmaren efter försöken, något som han hade haft som mål inför mästerskapet.

Annons

Finalen skulle Stensson ha simmat under tisdagskvällen men på grund av halsont och krasslighet kände han att det var bäst att skippa den för att vara på den säkra sidan inför U-SM som är mer viktigt för hans del. Där hoppas han kunna ta medalj.

Färgade håret VSS-blått: "Ser ut som smurfar"

I söndags, de flesta tävlingarna, färgade alla fyra killarna sitt hår blått. Detta symboliserar Värnamo SS egna färg.

– Ja, blått blev det ju helt klart. Vi ser ut lite som smurfar, säger Stensson och skrattar.

Vad fick ni för reaktioner från andra på plats?

– Vi fick ganska många kommentarer. Nästan alla som jag kände från andra lag kom fram och frågade om det. Reaktionerna var lite gott och blandat. De flesta förstod ju att det inte var permanent och då sade de att det var en rolig grej.

Eftersom att de åkte ner med fyra simmare så fick killarna chansen att tävla i lag på 4x100 meter. De fick en väldigt bra tid och förbättrade sig med en sekund men tyvärr hade de råkat överväxla (den ena simmaren hoppar i vattnet innan den andra har nuddat väggen) vid ett tillfälle och diskades.

– Det är sådant som händer. På det stora hela är jag som tränare väldigt nöjd. Jag tycker att alla har gjort det bra. Det har varit roligt att vi kunde åka ner flera personer som ett gäng. Det blir en annan upplevelse då, säger Christoffer Arivdsson.

Den 10 juli är det dags för nästa stora tävling för VSS. Då ska de simma i Ungdomsmästerskapen, SUM-sim, i Norrköping.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan