Annons

Annons

Annons

Annons

Värnamo

Gummifabriken stämmer Tage & söner på 87 miljoner kronor

Det kommunala bolaget kräver Tage & Söner på 87 miljoner kronor.

Annons

Värnamo Kommunala Industrifastigheter väljer att dra Tage & Söner inför rätta.

– Vi har försökt nå en förlikning, men Tage & Söner har inte velat förhandla, säger Michael Andersson, styrelseordförande för VKIAB.

När renoveringen av Gummifabriken drog ut på tiden så valde Värnamo Kommunala Industrifastigheter AB, VKIAB, att avbryta avtalet med entreprenören Tage & Söner hösten 2017.

Naturligt steg

I samband med detta krävde VKIAB skadestånd av Tage & Söner med hänvisning till avtalet, men något skadestånd har man ännu inte sett till.

– Vi har försökt nå en förlikning, men Tage & Söner har inte velat förhandla, säger Michael Andersson, styrelseordförande för VKIAB, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

– Nästa naturliga steg i processen blir nu en stämning, säger Tobias Hörnquist, vd för VKIAB.

En civilrättslig process kan ta sin tid. Är ni beredda att vänta?

– Vi är medvetna om det, säger Hörnquist.

Det har inte funnits tankar om att släppa detta? Trots allt så är ju huset klart och ni lyckades bygga klart inom befintlig budget.

– Nej, det hade vi inte kunnat göra. Det fanns med en klausul om vite redan från början och i och med att vi hävde avtalet så vill vi ha ersättning för våra utgifter. Vi kan inte bara lämna detta.

Provisoriska lösningar

Det nu VKIAB vill ha ersättning för är bland annat extra kostnader i samband med att man bytte entreprenör samt att man fick bekosta provisoriska lösningar för att kunna ta delar av huset i bruk.

I en stämningsansökan inlämnad till Jönköpings tingsrätt, kräver nu det kommunala bolaget Tage & Söner på totalt 87 miljoner kronor. Av dessa ska 33 miljoner utgöra ökade byggkostnader och resterande 54 miljoner är skadestånd för förseningarna.

– Vi har fått ett fantastiskt hus med många fina verksamheter och ett otroligt utbud av event och aktiviteter. Vi är mycket glada att det är igång i full verksamhet, men Tage & Söner måste göra rätt för sig och ta sitt ansvar där de tidigare brustit, säger styrelseordförande Michael Andersson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan