Gymnasieeleverna Johanna Nilsson och Annie Bolmgren har ett minst sagt ovanligt sommarjobb. Under tre veckor arbetar de nämligen som författare.

Under tre veckor sommarjobbar Johanna Nilsson och Annie Bolmgren som författare.
För några månader sedan satte Gnosjö kommun ut en annorlunda jobbannons, där de sökte efter två ungdomar som ville sommarjobba som författare, som en del i det regionala projektet "Platsens författare".
"Hittade min egen röst"
När tidningen besöker deras arbetsplats i början av juli sitter Johanna Nilsson och Annie Bolmgren djupt försjunkna framför sina datorer bland bokhyllorna på biblioteket i Gnosjö.
– Tre veckor låter som mycket tid, men det går åt mycket tid till att tänka, säger Annie och får medhåll av Johanna:
Annons
Annons
– Det blir också mycket bearbetning av texten.
Under de drygt två veckor, som de hittills har arbetat, har de både känt av skrivkramp och skrivflyt:
– Ibland känner man att "jag kommer inte längre och har 1,5 vecka kvar". Det är lite tyngre ibland, men sedan kommer man på något och då går tiden fort, berättar Annie.
Johanna berättar att det tog lite tid innan hon kom på vad hon skulle skriva:
– Först kände jag mest att jag kunde berätta vad andra hade sagt. Det tog lite tid innan jag hittade min egen röst, för att uttrycka sig lite filosofiskt.
Gnosjöandan från olika vinklar
De har båda fått i uppdrag att skriva om något med koppling till Gnosjöandan, en uppgift de har tagit sig an ur helt olika infallsvinklar.
– Jag har försökt söka efter Gnosjöandan utanför industrierna och har intervjuat olika människor och föreningar, berättar Annie.
– Jag har kommit in på det lite skönlitterära spåret. Det är inte Gnosjöandan utan Gnosjös ande, som ska ha skapat industrierna, så det blir lite mer övernaturligt, säger Johanna.
Har ni kommit på någon bra strategi för att komma vidare om ni drabbas av skrivkramp?
– Jag brukar ibland sätta mig och läsa igenom texten och prata med folk för att få tips, berättar Annie.
Hur kommer det sig att ni valde att söka sommarjobbet som författare?
– Jag skriver lite på fritiden och tänkte att det kanske kunde vara roligt att ha det som jobb. Jag har lite tankar på att jobba som författare. Det var också för att komma igång med skrivandet igen, för jag har haft lite paus, säger Johanna.
Annons
Fantasy och journalistik
Hon berättar att hon främst skriver skönlitterära texter:
Annons
– Det brukar mest vara skönlitterärt, mest fantasy, men jag har testat att skriva lite science fiction och steampunk också.
För Annies del var det personer i hennes närhet som tipsade henne om att söka:
– Jag blev väl ganska pushad, både av lärare, familj och släkt, som sa att det passade in på mig. Jag har haft tankar på att studera till journalist, för jag är intresserad av att skriva och läser mycket krönikor och debattinlägg.
Inte avskräckta
Nu har de sommarjobbat som författare i drygt två veckor. Trots att de har insett att det kan vara svårt att vara kreativ "på beställning" har ingen av dem blivit avskräckt.
– Jag har nog insett att jag inte kommer kunna jobba med skrivandet i sammanhang där man säger att ”nu måste det bli klart”. Jag har inte blivit avskräckt, men jag tänker att jag kan ha det som hobby eller sidoprojekt att ge ut något, säger Johanna.
Skulle ni rekommendera andra att söka sommarjobb som författare?
– Ja, om man vill göra något annorlunda än man brukar göra som sommarjobb, säger Annie och får medhåll av Johanna:
– Definitivt, särskilt om man tänker att man kanske vill jobba med skrivande, så att man kan känna av om man vill göra det i verkliga livet också. Och så är det ganska mycket roligare än att rensa rabatter.