Annons

Annons

Annons

Ishockey

Andreas Johansson om färgbråket i HV71: ”Det var cancer i gruppen”

Text

Efter att Jönköpings-Posten avslöjat hur spelare ringades in med gröna eller röda färger bröt tränaren Andreas Johansson och HV71 sitt samarbete.

Nu, fyra år senare, öppnar han upp om turbulensen i HV. Enligt Andreas Johansson var det inte han som ringade in några spelare.

Efter att JP avslöjat hur spelare ringades in med gröna eller röda färger bröt tränaren Andreas Johansson och HV71 sitt samarbete. Nu, fyra år senare, öppnar han upp om turbulensen i HV.

HV71 och Andreas Johansson bröt i maj 2015 sitt samarbete efter en stormig avslutning. Enligt uppgifter var det en tydlig spricka mellan flera spelare och tränaren. JP kunde i samma veva avslöja att det var färgen rött och grönt som delade in spelare i olika läger – vilka som inte var önskvärda – och i en artikel avslöjades en bild på en taktiktavla från omklädningsrummet i Kinnarps Arena där spelarnas nummer hade olika färger. Färgerna hade till och med lett till ett mobbningsbeteende där spelare känt sig utfrysta, något som HV-ikonen David Petrasek långt senare i boken ”Triumfens ögonblick” bekräftade.

Annons

Annons

”Alla med röda ringar skulle frysas ut"

– Vad han gjorde var att skapa osämja… så skapar man väl inte ett vinnande lag. Alla med röda ringar skulle frysas ut, punkt slut, sa Petrasek om Andreas Johansson.

Tränaren hade då i flera år samarbetat med inspirationscoachen Bengt Wiström, och förklarade för JP att allt hade ett gott syfte.

– Det är bara ett sätt för Bengt, som är en fantastisk inspiratör, att coacha. Det har han gjort med många ledande företag i världen. Det är ett verktyg för oss att lyckas som lag och där har Bengt ställt upp trots att han egentligen är sjuk. Coacherna har älskat det och flera av spelarna har pratat med Bengt efteråt utan att jag vetat om det, och så ska det vara. Det är ett verktyg utanför min kompetens som ska hjälpa HV.

Andreas Johansson har aldrig mer låtit JP intervjua honom om vad som hände. Men nu, fyra år senare, öppnar han upp i en intervju med Mittmedias Hockeypuls. Där förklarar Johansson i en podd att det inte var han som ringade in spelarnas nummer och att taktiktavlan inte var hans. Enligt Johansson var det ”andra han jobbat med” som ringat in spelarna. Ändå tog han på sig ansvaret för det.

”Var cancer i gruppen”

– Det är så här: Man gör laget, så här ser det ut till nästa år. Vilka är med i båten? Okej, de här vet vi är med i båten och köper det vi säger – de är gröna. Sedan har vi några som kan vara med, men det beror på vilken sida som är starkast – ja, då är de röda, säger Johansson och svarar så här varför han ändå tog på sig ansvaret för allt:

Annons

Annons

– Det spelar ingen roll. Vi är ett team. Vi har ju pratat om det... och det var väl några som hade en röd cirkel runt sig som var lite cancer i gruppen om man ska vara riktigt ärlig.

I Hockeypuls-intervjun menar Johansson att han tvingades bort från klubben.

– Jag ska vara helt ärlig, jag petade några spelare som inte var bra nog och tjänade 200 000-300 000 i månaden, men de var kompisar med sportcheferna. Punkt slut.

Hockeypuls: Det var därför?

– Klart det var. De var sårade. Klubbmärket var inte viktigare än de själva.

Hockeypuls: Gick du för hårt på dem (spelarna)?

– Det beror på vad man tycker är för hårt på dem.

FOTNOT: Vi söker Andreas Johansson för en kommentar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan