Annons

Annons

Annons

Gislaved

Så föll rösterna på det lokala planet

Hälften av de röstberättigande i Gislaveds kommun röstade i Europaparlamentsvalet. Så här föll rösterna på några av våra orter.

10 584 personer i Gislaveds kommun röstade i Europaparlamentsvalet.

21 167 personer i Gislaveds kommun var röstberättigade i Europaparlamentsvalet, 10 584 personer valde till slut att rösta i valet. När 19 av 20 valdistrikt var röstade på måndagen såg siffrorna ut så här:

Annons

Annons

Socialdemokraterna: 23,6 procent, Sverigedemokraterna: 21,4 procent, Moderaterna: 15, 9, Centerpartiet: 14,0 procent, Kristdemokraterna: 12,2 procent, Miljöpartiet: 6,4 procent, Vänsterpartiet: 2,6 procent, Liberalerna: 2,4 procent, Feministiskt Initiativ: 0,3 procent.

Att S blev största parti var ingen överraskning, de är av tradition starka i Gislaveds kommun. Allra starkast var Socialdemokraterna i området Gullvivan där 49,5 procent röstade på dem. Även Gislaved C (35,5 procent) och Henja (34,5 procent) är starka S-fästen. Socialdemokraternas stöd på landsbygden är klenare. I Stengårdshult-Valdshult-Öreryd la endast 7 procent sin röst på S.

Sverigedemokraterna var som starkast i Gryteryd-Södra Hestra (38,4 procent) och lägst var stödet i Gullvivan (12,7 procent).

I Anderstorp är det många som gillar Moderaterna. I Anderstorp C röstade 23,9 procent på M medan stödet var lägst i Gullvivan (8,6 procent). Centerpartiet gjorde riktigt bra i från sig i Ås-Kållerstad (28, 4 procent), Våthult-Bosebo-Båraryd (27,1 procent) och i Reftele (24, 1 procent).

Stengårdshult-Valdshult-Öreryd är tveklöst KD:s starkaste valdistrikt, där lade 23, 4 procent sin röst på Busch-Thors parti, medan Henja med 7,6 procent var det lägsta stöder för KD.

Annons

Miljöpartiet nådde som högst i Gyllenfors-Hult med 10,6 procent, det var det enda distriktet som MP hade mer än tvåsiffrigt röststöd.

Vänsterpartiet gjorde ingen större succé, Henja utmärkte sig med 5,1 procent, sedan blev aldrig siffrorna högre i något valdistrikt.

Feministiskt Initiativ blev helt utraderade och fick totalt bara 27 röster.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan