Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Svininfluensan - tio år senare

Tio år efter svininfluensan: Läs hela granskningen

Anna Kuylenstierna är agendareporter på Hall Medias titlar i Skaraborg.

Annons

Under hela våren har Hall Medias granskningsnav jobbat med artiklarna om svininfluensan - tio år efter utbrottet. De har intervjuat läkare, forskare, en minister – och inte minst en handfull av dem som blev sjuka efter att ha vaccinerat sig.

Hall Medias granskningsnav består av sex reportrar som har huvuduppdraget att jobba med fördjupande och granskande lokaljournalistik. Tidigare har gruppen samarbetat genom serien "Den moderna fattigdomen", som publicerades förra våren. I år har reportrarna granskat effekterna av svininfluensan - tio år efter utbrottet.

Idén dök upp när Anna Kuylenstierna, agendareporter i Skaraborg, berättade för kollegorna att hon träffat en person som blivit sjuk efter att ha vaccinerat sig med Pandemrix. Tillsammans började gruppen researcha både influensans och vaccinets följder – och kunde mejlsa fram en artikelserie som berättar att svininfluensan fortfarande är en stor del av livet för många svenskar, även ett decennium efter utbrottet.

Annons

Annons

– Jag tror att många med mig har varit ganska omedvetna om hur en del av dem som fick svåra biverkningar av Pandemrix har haft det efteråt. Kanske har vi naivt förutsatt att hjälpen från samhällets sida har funnits där, per automatik. Många var barn när de vaccinerades och runt år 2011 fick det ju stor uppmärksamhet i medierna när det kom fram att Pandemrix hade orsakat narkolepsi hos en del av de vaccinerade. Sedan verkar frågan ha försvunnit lite, eller som narkolepsidrabbade Felicias mamma Angelica Fisk uttryckte det: ”Det har varit tyst om de här barnen”, säger Anna Kuylenstierna.

Markus Engberg, agendareporter på Jönköpings-Posten, har läst igenom stora mängder artiklar från nyhetsarkiven för att påminna sig om stämningen som rådde när Sverige skulle vaccineras mot svininfluensan.

– Det var en så extremt omfattande, snudd på hysterisk och många gånger naiv nyhetsrapportering. Det skrevs otroligt många artiklar under en ganska begränsad tidsperiod. Jag tänkte också på att medierna i stort inte granskade, med några få undantag. Jag hajade också till på att det dels var väldigt alarmerande artiklar och dels många med glimten i ögat, med bilder på sjukvårdspersonal i tokiga hattar, till exempel, säger han.

Markus Engberg har jobbat som agendareporter på Jönköpings-Posten sedan början av 2017.

Annons

Mötena med människorna som blev sjuka efter vaccinationen och aldrig mer kommer att leva ett normalt liv berörde reportrarna.

Jennie Johansson är agendareporter på Hall Medias tidningstitlar på Höglandet.

Annons

– Först och främst så rör det sig om väldigt få personer som drabbades av de här sjukdomarna till följd av vaccinet sett till hur många som vaccinerade sig. Men deras berättelser är starka och handlar bland annat om rätten till ersättning och hur lång tid det kan ta att få rätt diagnos och påbörja behandling. Det var nytt för mig när vi sökte svar på vad som hänt på de här tio åren efter vaccinationen, att en del har gått så länge utan att få hjälp. Jag träffade narkolepsidrabbade Olivia Olsson i Sävsjö som känner att hon har förlorat flera år av sitt liv när hon gick utan behandling. Hon fick bland annat höra från läkare att hon bara var skoltrött och att det skulle kännas bättre efter sommarlovet, säger Jennie Johansson, agendareporter på Höglandet.

Nedan kan du läsa alla våra artiklar i serien om svininfluensan. Är du inte redan Premiumkund hos någon titel i Hall Media kan du enkelt bli prenumerant genom att klicka på någon av länkarna nedan.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy