Intensiva språkstudier och stora omställningar väntade när familjen Lucchetti bestämde sig för att flytta till Eksjö. För Gianni Lucchetti innebar det att han fick lämna rollen som avdelningschef och gå in som läkarassistent.
–Jag funderade mycket på det och var förberedd på att börja från noll.

– Det var väldigt speciellt, jag kände det som om jag varit här hela livet, säger Gianni Lucchetti om det första besöket på Höglandssjukhuset.
Rundorna är gjorda på avdelning A och G på medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset. Här ligger patienter med allt från hjärtsvikt och stroke till lunginflammation och blodförgiftning. Områden som Gianni Lucchetti specialiserats inom under sina tio år som verksam läkare i Barcelona.
– Arbetet liknar det i Spanien. Medicinen är densamma och sättet att titta på patienterna är detsamma, den största skillnaden är språket.
Han skrattar lätt när han beskriver utmaningarna, som dock inte varit oproblematiska.
Annons
– Vi uppskattar människor genom språket, det är normalt, så när man pratar med någon som inte kan kommunicera så bra är det svårt att undvika att tänka att personen... ja, kanske är lite dum.
Annons
Ville testa något nytt
Det börjar närma sig tio månader sedan han, hustrun Amaia och deras två barn, flyttade till Eksjö. Gianni med ett väntande jobb på Höglandssjukhuset och Amaia, som också är läkare, på Vetlanda sjukhus.
Efter flera år som chef på den interna medicinavdelningen på Hospital Universitari de Vic ville Gianni tillbaka till att arbeta närmre patienterna.
– Jag älskar mitt yrke och när jag tog jobbet från början så sa jag och min fru att det skulle vara en femårig erfarenhet. Sen skulle vi flytta.
– Vi är lite äventyrliga hemma hos oss, tillägger han.
På grund av välfärden i de skandinaviska länderna tittade de på att flytta norrut, även om språket var en stor nackdel.
– Vi fick veta att det fanns ett företag som letade efter läkare och sjuksköterskor, så i oktober 2017 skickade vi ett mejl och skrev att vi kanske var intresserade.
Företaget heter Medicarrera och används bland annat av Region Jönköpings län vid utlandsrekrytering. Medicarrera hittar lämpliga ansökande och kopplar ihop dem med sjukhusen i regionen och ordnar med allt från språkundervisningen till boende och barnomsorg vid en eventuell flytt.
I januari 2018 flög läkarparet till Småland och hade var sin intervju i Eksjö respektive Vetlanda. Samma kväll tackade de ja till tjänsterna.
– Det var väldigt speciellt, jag kände det som om jag varit här hela livet, säger Gianni om det första besöket på Höglandssjukhuset.

Gianni Lucchetti menar att kollegorna varit till stor hjälp under hans tid på Höglandssjukhuset. Här tillsammans med kollegan Lilian Carlsson Pähn.
Annons
Annons
Lärde sig svenska i Ungern
Tre månader senare hade familjen lämnat sina tjänster i Barcelona, sålt sitt hus och påbörjat vad som blev fyra månaders intensiva språkstudier – i Ungern.
– Vi kunde välja att studera svenska i Barcelona men företaget har flera platser där de erbjuder språkkurser så vi valde Budapest.
Runt tio timmar om dagen spenderades på att studera språket., Vid tillfällen kunde det bli förvirrande när de försökte ta sig runt i det nya landet och försökte läsa skyltarna på svenska.
– Budapest var som Sverige för oss för vi pratade bara svenska hela tiden.
Från avdelningschef till assistent
I augusti 2018 lämnade de Budapest för att till slut flytta till Eksjö. Här fortsatte språkstudierna med tre dagar i veckan i skolan i Nässjö och två dagar på sjukhuset.
Trots sin tidigare erfarenhet både som specialistläkare och avdelningschef fick Gianni till en början gå bredvid som läkarassistent. På grund av socialstyrelsens krav behövde han nå en högre språknivå innan han fick ta emot sin svenska läkarlegitimation och utöva yrket.
– Jag funderade mycket på det innan och var förberedd på att börja från noll. Det har inte varit lätt hela tiden eller varje dag men det förväntade jag mig inte, jag valde att göra den här resan.
Strax efter årsskiftet fick han sin legitimation godkänd. Enligt Pierre Cherfan, avdelningschef på medicin- och geriatrikkliniken på Höglandssjukhuset har det gått ovanligt snabbt.
– Gianni tillhör en av de utlandsrekryterade som har haft lätt för sig, han har en extrem språkbegåvning vilket gör att han kommer snabbt in i systemet. Han är ett undantag.
Numera gör Gianni rundorna på avdelningen i sin roll som specialistläkare, med en underläkare vid sin sida.

Det har gått nästan tio månader sedan Gianni började arbeta på Höglandssjukhuset, då som läkarassistent för att öva upp språket.