Cykel och Burseryds IF hör ihop. Många är de cykeltävlingar som har hållits på vägarna kring det lilla småländska samhället. Nu är det dags för Västboloppet igen – och det för 88:e gången i ordningen.

Här en äldre bild från en cykeltävling i trakterna kring Burseryd.
Till helgen är det dags för Västboloppet. Det här är en riktig långkörare och snart är det dags att fira 90 år. Start och mål är beläget på klassisk cykelmark, vid Bokskogens danspark. På lördagen är det ett GP-lopp med ett kortare, men kuperat, varv runt Bokskogen. Söndagens tävling är ett linjelopp som samlar hela svenska dam– och herreliten, då tävlingen är en del i Svenska cupen. Till tävlingen kommer även danska och norska elitcyklister.
– Förberedelserna har pågått ett tag och det mesta börjar falla på plats. Även i år kör vi för landsvägscykel en något udda typ av bana med ett längre parti på grusväg. Något som för tankarna till de mer klassiska proffsloppen, som innehåller både kullersten och grusvägsavsnitt, säger tävlingsledarna Johan Nordlund och Ove Nilsson.
Annons
Annons
Höll i SM 2017
Trots det lite udda underlaget har responsen varit mycket positiv från deltagarna, vilket gör att Burseryds IF väljer denna bansträckning trots att det medför rätt mycket merarbete med att få banan i bra skick.
– Tack vare ett stort arrangemang bland mina chefsfunktionärer så ges det möjlighet att göra det där ”lilla extra”. Alltifrån bansträckning, servering, till programblad och logi. Något som jag är mycket stolt över, säger Johan Nordlund.
Sommaren 2017 arrangerade Burseryds IF stora SM i landsvägscykling för tredje gången. Redan 1971 arrangerade Burseryds IF SM. 20 år senare, 1991, var det dags igen. Dessutom gick ungdoms–SM i Burseryd 1995 och Postgirot Open hade en av sina etapper i samhället 1993.
På 1930–talet fick sporten ett ordentligt fäste i det lilla samhället, och cyklister från klubben fanns med i OS både 1956 och 1980.
Kom från Gryteryd
1971 vann Burseryds IF lag–SM för juniorer på hemmaplan. Laget bestod av Rudi Scheler, Kenneth Bengtsson och Mats Karlsson. Veckan innan hade Burseryd med samma lag vunnit lagtempoguldet för juniorer på SM i skånska Perstorp. Ett par namn sticker ut från mängden i Burseryds IF:s cykelhistoria. Karl-Ivar Andersson, även kallad Burserydaren, och Bernt Scheler förde Burseryds namn långt utanför både Smålands och Sveriges gränser.
Karl-Ivar "Burserydaren" Andersson, född 1932, är den bäste cyklisten som har fostrats på vägarna kring Burseryd. Från lilla Gryteryd, en och en halv mil från Burseryd, tog han sig hela vägen till de olympiska sommarspelen i Melbourne 1956. Det blev en 17:e plats i landsvägsloppet för "Burserydaren". Men också Bernt Scheler, som var med i OS i Moskva 1980 och även cyklade flera VM, var väldigt duktig. På OS 1980 tog Scheler, född 1955, en 39:e plats i herrarnas landsvägslopp som avgjordes den 28 juli i dåvarande Sovjetunionen.
Fotnot: Vissa delar av innehållet i den här artikeln, det om Burseryds cykelhistoria, har tidigare skrivits av samma reporter och publicerats i en artikel i Värnamo Nyheter i samband med SM 2017.