Annons

Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Axelent fortsätter sponsra studenternas solbilstävling

Text: 

Bridgestone World Solar Challenge är en annorlunda biltävling – alla fordon drivs av solceller.

Även i år byggs ett ekipage av högskolestudenter från Jönköping med stöd av Axelent i Hillerstorp.

Jönköping University representeras även i år med en solcellsdriven bil i australienska Bridgestone World Solar Challenge – i år med Axelent som huvudsponsor.

17 studenter från Jönköping University designar och bygger tillsammans en solcellsdriven bil bil som i oktober 2019 ska tävla i Bridgestone World Solar Challenge. Tävlingsteamet heter JU Solar Team och bilen heter Axelent – Hillerstorpsföretaget blir nu huvudsponsor.

– Förnybar energi ligger oss varmt om hjärtat. Axelent har genom åren investerat i vindkraft motsvarande vår elförbrukning. Vi kommer att vara involverade under hela resan, från planeringsstadiet fram till tävlingen i Australien, säger Stefan Axelsson, exportchef, i ett pressmeddelande.

Annons

– Teamet bakom solbilen är alla drivna och duktiga inom sina respektive områden. Vi är glada över möjligheten att lära känna dem och hoppas att vårt samarbete kan fortsätta även efter deras examen.

Annons

I den stundande tävlingen kommer teamet från JU att mäta sig med flera universitet runt om i världen. Ett race på hela 3022 kilometer väntar dem, tävlingen körs från norra till södra Australien, från Darwin till Adelaide.

Så här ser årets solcellsdrivna tävlingsekipage från JU Solar Team ut i en datorrendering.

Inom Axelent Group jobbar idag flera personer som har varit delaktiga i tidigare upplagor av JU Solar Team. Som en del av sponsringen finns de tillgängliga för årets team med sin erfarenhet och kompetens inom området.

Teamet bakom solbilen

JU Solar Team består av 17 studenter från olika fackhögskolor på Jönköping University. För att effektivisera arbetet är teamet indelat i ett konstruktionsteam och ett marknadsteam. Studenterna i konstruktionsteamet har hand om allt praktiskt arbete med bilen, såsom design, mjukvara, elektronik och byggandet. Marknadsteamet underlättar ingenjörernas arbete genom att arbeta med sponsorer, logistik, event, kommunikation och marknadsföring.

Tilma Lundkvist i marknadsteamet är glad för sponsoravtalet med Axelent Group:

– Det känns jättekul att Axelent Group är vår huvudsponsor! Med deras breda kompetens och fantastiska engagemang känns det extra tryggt att gå in i slutspurten inför Bridgestone World Solar Challenge.

Annons

Annons

Axelent Group

Axelent Group har sin bas i Hillerstorp och verksamhet i ca 60 länder med cirka 350 medarbetare. Richard Skogward, vd på Axelent Engineering, ser likheterna mellan sitt företag och JU Solar Team:

– Vi brukar säga att vi skapar verkligheten innan den inträffar. Det är precis vad JU Solar Team gör, med sin solbil visar de att framtiden redan är här. Det är ingen tillfällighet att flera av de som har varit en del av tidigare solbilsprojekt har gått vidare till att jobba för oss.

2019 års JU Solar Team med fjolårets tävlingsbil i förgrunden.

Annons

Annons

Till toppen av sidan