Annons

Annons

Annons

Vaggeryd

Sexor i Åker får flytta till Skillingaryd ett år för tidigt

Text

De elever som i dag går i femman i Åkers skola kommer att få flytta till Sörgårdsskolan redan i höst, trots att man där ännu inte är klara med de nya lokalerna.

Åkers skola tar i dag emot barn i årskurs 4–6 från Åker, Klevshult och landsbygden omkring. Från hösten 2020 ska den bli en F–3-skola.

Beslutet som togs vid barn- och utbildningsnämndens möte i veckan illustrerar hur situationen kan se ut för barn på landsbygden.

– Under det nuvarande läsåret var det för få årskurs 6-elever i Åker för att kunna ha en klass. Nu stod vi inför frågan om den skulle återuppstå i ett år – i väntan på att utbyggnaden av Sörgårdsskolan ska bli klar, berättar nämndordförande, Jenny Larsen (KD).

Annons

Annons

På ett föräldramöte i Åker framfördes såväl för- som nackdelar med åtgärden. Bakgrunden är den hittillsvarande uppdelningen mellan Klevshult och Åker, där elever i F–3 från båda orterna har samlats i Klevshult, medan de äldre barnen i 4–6 har gått i Åker.

Pendling till slöjd och idrott

Redan den nuvarande situationen har alltså inneburit skolbussar och transporter mellan orterna. Dessutom har mellanstadiebarnen från Åker tvingats åka fram och tillbaka till Skillingaryd för lektioner i språk, idrott och slöjd.

I den senaste lokalplanen för skolan – som senare delvis har ändrats – beslutades att alla mindre landsbygdsskolor, inklusive Klevshult och Åker, ska bli F–3-skolor. Detta genomförs successivt i takt med att 4–6-skolorna, däribland Sörgårdsskolan, byggs till och om för att klara ändringen. Från och med höstterminen 2020 ska Sörgårdsskolan rymma två klasser i varje årskurs F–6.

Flyttas till paviljonger

Under ombyggnaden kommer flera av eleverna i Sörgårdsskolan att flyttas till paviljonger. Dessa kommer att uppföras med tanke på att de även ska rymma åtta elever från Åker (och Klevshult).

– För många av de blivande sexorna i Åker innebär det här att det blir mindre pendlande, eftersom de slipper åka iväg för att ha lektioner under skoldagen. Alla kommer också att få gå i samma klass, vilket innebär att de befintliga femmorna i Skillingaryd kommer att delas i två klasser, säger Jenny Larsen.

Annons

Bland de nackdelar med åtgärden, som framfördes vid föräldramötet, nämndes det faktum att barnen ju får byta skola en extra gång. Till hösten 2020 kommer de aktuella Åkerbarnen att få följa med till Fågelforsskolan och årskurs 7.

Inga lärare är planerade att flytta från Åkers skola till Sörgårdsskolan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan