Annons

Annons

Annons

Värnamo

LRF uppvaktar politikerna för att stoppa byggnation

Under torsdagens kommunfullmäktigesammanträde blev det tydligt att ordförande i LRF:s kommungrupp inte delar sitt partis inställning i fråga om byggnation på jordbruksmark.

– Jag vill inte åka förbi tillsammans med mina barnbarn och säga att jag bidrog till detta. Jag kommer inte att rösta för detta.

LRF-representanten Jeanette Johansson delade ut flygblad till alla ledamöter inför torsdagskvällens fullmäktigesammanträde. Även Centerpartisterna Inger Axelsson och Maja Ljungkvist blev upplysta om vad som gäller för byggnation på jordbruksmark.

Inom LRF:s kommungrupp är man inte bara kritiska till planerna på att bebygga åkermarken på Mossle intill sjukhuset, man är kritisk till att det överhuvudtaget låta Värnamo tätort växa på bekostnad av jordbruksmark.

Uppvaktade politiker

För att uppmärksamma politikerna i Värnamo kommunfullmäktige om vad lagstiftningen säger om byggnation på jordbruksmark, stod LRF-representanterna Jeanette Johansson och Katarina Larsson vid entrén och delade ut flygblad i torsdags kväll. På flygbladet kunde man bland annat läsa ett utdrag ur Jordbruksverkets rapport från 2013 där det slås fast att man ska ha ”en mycket restriktiv hållning till att upplåta jordbruksmark till bebyggelseändamål”.

Annons

Annons

Enligt LRF lever inte Värnamo kommun upp till detta när man planerar för att bygga på elva hektar åkermark vid sjukhuset eller när man studerar intentionerna i den nya översiktsplanen. För att få stöd för sin hållning har LRF därför börjat att uppvakta partierna i kommunfullmäktige. Hittills har man haft möten med Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna.

– V, MP och SD kommer att säga nej. S vacklar däremot fortfarande, berättar Johan Hilding.

Självförsörjande

För vänsterpartisten Paula Dahlberg är det självklart att säga nej.

– Vi är emot det generellt. Vi ska inte bygga bort våra möjligheter att vara självförsörjande.

– Förra året i torkan, då saknades det omedelbart åkermark, konstaterar Jeanette Johansson.

Inne i kommunfullmäktigesalen pressade miljöpartisten Jörgen Skärin ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, Stefan Widerberg (c), om besked för vad som ska gälla för övrig kommunal jordbruksmark. Är avsikten att bebygga den eller att bidra till hållbar livsmedelsförsörjning? Stefan Widerberg inledde med att förklara problemen man dras med i Värnamo, att det finns begränsningar i varje väderstreck, men att han såg riksväg 27 som den naturliga gränsen. Marken vid sjukhuset är, trots att det är åkermark, perfekt att bygga på eftersom den ligger i närheten av Värnamo, sjukhuset och annan bebyggelse, menade han.

Annons

– Det skär i hjärtat på mig att låta bebygga den. Det kanske är stans bästa åkermark, säger Johan Hilding.

Flera hade hoppats på en debatt i frågan om expansion på bekostnad av jordbruksmark, men den kom av sig.

– Den kommer nog när det är dags att fatta beslut. Det känns som att alla ligger och lurpassar, avslutar Johan Hilding som också klargjorde att han inte kommer att rösta för en exploatering när frågan kommer upp till kommunfullmäktige.

– Jag vill inte åka förbi tillsammans med mina barnbarn och säga att jag bidrog till detta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan