Annons

Annons

Annons

Vapenfynden i Taberg

Nya detaljer efter vapengömman i Taberg – man åtalas för grovt brott

Text

En Jönköpingsbo åtalas i dag för synnerligen grovt vapenbrott för att han har innehaft ett funktionsdugligt halvautomatiskt vapen, ett stort antal delar till halvautomatiska vapen samt ammunition till dessa.

Mannen har enligt åtalet kopplingar till kriminella miljöer.

Ett stort antal vapendelar som kan sättas samman till totalt fem kompletta halvautomatiska gevär hittades i somras i en container i Taberg. Nu åtalas mannen som hyrde containern för synnerligen grovt vapenbrott.

Två personer hittade bland annat ett halvautomatiskt gevär och ett 30-tal vapendelar när de gjorde inbrott i en container i Taberg den 6 juni i fjol. De kontaktade polisen och en man kunde så småningom knytas till att vara den som hyrde containern. Han har varit frihetsberövad för grovt vapenbrott sedan den 25 juli 2018. Kammaråklagare Petra Schöniger anser att mannen ensam eller tillsammans med andra innehaft vapnen som påträffades.

I en väska som inbrottstjuvarna hade flyttat från containern upptäckte polisen ett komplett funktionsdugligt halvautomatiskt gevär av typen AR-15 samt magasin och patroner till geväret.

Annons

Annons

Vidare hittades i containern och på en annan plats i Taberg flertalet vapendelar till samma gevärstyp. Det rör sig om nio magasin med en kapacitet av 30 patroner samt 184 patroner, kompletta med AR-15. Dessutom anträffades ytterligare vapendelar till ett halvautomatiskt gevär av typen AR-10, som är av grövre kaliber.

Flertalet vapendelar

– Utredningen visar att det funktionsdugliga vapnet av typen AR-15 har satts ihop och färdigställts inne i containern och att det därefter har avfyrats. Övriga påträffade delar av samma gevärstyp hade kunnat sättas ihop till fyra fullt funktionsdugliga vapen. Det är fråga om vapen av särskilt farlig beskaffenhet, säger kammaråklagare Petra Schöniger som ansvarar för utredningen i ett pressmeddelande.

I containern i Taberg hittade polisen även mössor, handskar, jackor, handfängsel, munskydd, peruk, stålrör, bensindunk, tändare, overall, rengöringsmedel, borr, skruvstäd med mera.

Orienterare hittade vapendelar och patroner

På Bondberget, mellan Jönköping och Huskvarna, hittade några orienterare i oktober 2018 en väska som bland annat innehöll vapendelar och patroner som är kompatibla med AR-15 samt diverse verktyg som behövs för att tillverka vapen av den här typen. Under senare delen av utredningen har dessa fynd kunnat kopplas samman med fynden i Taberg.

Kammaråklagare Petra Schöniger menar att den åtalade mannen kan kopplas till vapnen på flera sätt.

– Bland annat finns teknisk bevisning som binder honom till containern, det funktionsdugliga vapnet och fynden på Bondberget, säger hon.

Annons

Förnekar brott

Den misstänkta mannen förnekar brott. Han medger att det är han som i praktiken hyrt containern men uppger att det inte var han som disponerade containern när fynden gjordes. Petra Schöniger framhåller att utredningen har varit mycket omfattande, med bland annat brottsplatsundersökning, många tekniska undersökningar och flertalet förhör. I ett relativt sent skede av utredningen har den misstänkta personen lämnat uppgifter som lett till att ytterligare utredningsåtgärder behövt genomföras.

Annons

Kopplingar till autonoma miljön

Polis och åklagare har inte fått några närmare svar på vad vapnen skulle användas till.

– Utredningen ger dock starkt stöd för att den åtalade mannen har kopplingar till den autonoma miljön, vilket är en av anledningarna till att jag anser att brottet bör bedömas som synnerligen grovt.

Hon påtalar att det handlar om ett stort antal särskilt farliga vapen och att brottsligheten varit ideologisk motiverad. Vapeninnehavet har varit i en kriminell miljö där de kunnat befaras komma till brottslig användning, menar Petra Schöniger. Hon anser att den åtalade mannen har begått gärningen med uppsåt.

– För att inte föregripa prövningen i domstol avser jag inte att gå in på några närmare detaljer kring detta för närvarande, säger hon.

Förhandlingen i Jönköpings tingsrätt är planerad att påbörjas den 2 maj.

FOTNOT: Mer information följer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan