Annons

Annons

Annons

Markaryd

Gård i Hästveda övertänd – 47 personer har evakuerats

På tisdagens förmiddag utbröt en gräsbrand vid Åbuamossen, drygt 25 kilometer utanför Markaryd. Branden spred sig snabbt. På kvällen hade 47 personer fått lämna sin bostad och flera hus var eldhärjade.

Branden var inte under kontroll och runt 800 hektar brinner, skriver Kristianstadbladet.


En helikopter vattenbombar skogsbranden i skånska Hästveda. En skogsbrand rasar i Hästveda i Hässleholms kommun och flera familjehus har utrymts.

Strax efter klockan 11.00 som sos fick larm om en terrängbrand vid Åbuamossen.

Räddningstjänsten skickade flera patruller från och sade sig vid 11.30-tiden ha branden under kontroll. Men branden spred sig på nytt och klockan 12.10 kom larmet om en brand i Tulatorp, inte långt ifrån Åbuamossen.

Annons

Annons

De två bränderna gick ihop till en och elden spred sig vidare till ett stall som blev helt övertänt. I stallet fanns det hästar, som dock hann evakueras från byggnaden.

Branden spred sig också till ett närliggande bostadshus som brann ner till grunden. Räddningstjänsten har totalt mellan 60 och 70 man på plats och runt tio personer har evakuerats från hus som ligger i anslutning till branden, skriver Kristianstadbladet.

Vid 19-tiden var branden fortfarande inte under kontroll. Fyra helikoptrar har vattenbombat branden men vid 21-tiden avbröt de sin insats. Brandområdet och räddningstjänsten fick också hjälp av lantbrukare med att släcka branden.

Senare på kvällen uppger TT att 47 personer evakuerats från 23 hushåll och ett hus med gårdsfastighet, ett bostadshus och flera mindre småhus har eldhärjats.

SMHI varnar samtidigt för hög brandrisk i hela Götaland och Svealand de närmaste dygnen och inget regn väntas förrän eventuellt till helgen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan