Annons

Annons

Annons

Gårö/Skogslund

"Det blir lite liv och rörelse i samhället"

Text

Tomma butikslokaler ses ofta som något negativt, men just i helgen kommer de väl till pass, när Gnosjöandan spelar en viktig roll i att lyfta fram konsten.

Kajsa Hallström och Lars-Åke Lindén är två av 18 konstnärer med Gnosjökoppling som ställer ut i olika lokaler i centrala Gnosjö i helgen, här tillsammans med kultursekreterare Lennart Alves (i mitten).

I helgen, 13-14 april, anordnas Konstrundan Gislaved Gnosjö. I år satsar Gnosjö lite extra och bjuder in till Gnosjö konsthelg och tar hjälp av tomma butikslokaler i centrum.

– Vi försöker lyfta fram de lokala konstnärerna. Vi ville också ta tillvara på de tomma lokalerna i samhället och Bygginvest och Json har upplåtit fastigheter, säger kultursekreterare Lennart Alves.

"Stort gensvar"

Han berättar att tillgången på de tomma lokalerna gör att fler konstnärer kan ställa ut sina verk:

Annons

– Vi har fått stort gensvar, både från fastighetsägare och konstnärer. När vi fick så många lokaler kunde vi utvidga det och ha fler konstnärer än förra året.

Annons

I Gnosjö centrum kommer det att finnas fyra "pop up"-utställningar, nämligen på Köpmansgatan 2, Storgatan 16, Industrigatan 10 och Storgatan 6-8.

Second hand-konst

I år deltar 18 konstnärer med Gnosjökoppling, varav flera hemvändare, men det blir även ytterligare tre utställningar, nämligen med Ann Edholm i Första rummet på Gnosjö bibliotek, på Ur & Guld samt på Gnosjö Hjälper.

– Vi kontaktade Gnosjö Hjälper och frågade om de ville göra en vinkling på konst, för de har ju mycket konst. Och på Ur & Guld blir det en konstglasutställning, säger Lennart Alves och berättar att även Bernts konditori och Restaurang Köket finns med under konsthelgen.

– Det är alltid trevligt att fika. Dessutom kom det en allmän förfrågan från konstnärer att kunna ses, så det blir "after art" på restaurangen, med mingel och lite musik på kvällen.

"Liv och rörelse"

"Jag tycker att det är väldigt positivt av de här fastighetsägarna att ställa upp med sina lokaler", säger Lars-Åke Lindén, som målar i olja och akvarell.

Två av konstnärerna som ställer ut är Lars-Åke Lindén och Kajsa Hallström, som kommer att ställa ut i Nordeas tidigare lokaler på Storgatan.

– Jag tycker att det är väldigt positivt av de här fastighetsägarna att ställa upp med sina lokaler. Det blir lite liv och rörelse i samhället. Det här är jättebra, säger Lars-Åke Lindén, som målar i olja och akvarell.

De är båda medlemmar i den lokala konstnärsgruppen Prisma, som har funnits i över 30 år. Från Prisma-gruppen medverka totalt nio konstnärer i helgen.

Annons

Annons

"Nyfikna på att flytta hit"

"Jag flyttade hit från Skåne för två år sedan och jag har känt mig väldigt välkommen här", säger Kajsa Hallström, som bland annat gör barnboksillustrationer.

För Kajsa Hallström, som bland annat gör barnboksillustrationer, både i olja och akvarell men också digitalt, är både konstnärsgruppen och Gnosjötrakten en relativt ny bekantskap:

– Jag flyttade hit från Skåne för två år sedan och jag har känt mig väldigt välkommen här, konstaterar hon.

Enligt kultursekreterare Lennart Alves är det vanligt att man tänker att det inte går att leva som konstnär i Gnosjö. Förhoppningen är dock att sådana här evenemang ska främja konstlivet i Gnosjö-trakten.

– Många konstnärer är nyfikna på att flytta hit, men vad de behöver är denna typ av evenemang, menar han.

Gnosjöandan ska främja konsten

I Nordeas gamla lokaler på Storgatan kommer ett tiotal konstnärer ställa ut i helgen.

Lennart Alves menar också att konsthelgen i Gnosjö visar på betydelsen av Gnosjöandan och att den också kan främja konsten i bygden framöver:

– Vi provar på Gnosjöandan i ett konstnärssammanhang. I Gnosjö finns det ju många industrier och mycket tekniskt kunnande. Konstnärer och företag kan samarbeta, dels att företag kan hjälpa konstnärerna, men ofta vill konstnärer testa på nya saker, som industrin kan lära sig av. De berikar varandra.

Han lyfter också fram att det blir en stor variation av konstnärer och en bredd av stilar under årets konsthelg:

Annons

– Det är stor variation och väldigt brett. Det är ett väldigt stort spann i åldern, de är födda från millennieskiftet till början av 1900-talet. Och det är allt från debutanter till superstjärnor, som Ann Edholm, som ses som en av Sveriges främsta konstnärer.

Förhoppningen är också att konsthelgen ska bli ett återkommande event i Gnosjö:

– Vår målsättning är att det ska bli ett återkommande event. Det blir troligtvis inte i dessa tomma lokaler, utan i andra tomma lokaler. Det blir lite som att gå husesyn, säger han lite skämtsamt.

Fr. v.: Kultursekreterare Lennart Alves samt konstnärerna Kajsa Hallström och Lars-Åke Lindén.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan