Annons

Annons

Annons

Regeringens besked: Säger ja till Stockholm-OS 2026

Text: 

Regeringen stödjer Sveriges ansökan om att arrangera OS 2026, rapporterar TV4 Nyheterna.


– Det kan bli ett lyft för hela Idrotts-Sverige. Därför är det kul att kunna ge det här beskedet, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) i sändningen.

Stockholm och Åre är en av slutkandidaterna till att få arrangera vinter-OS 2026.

Tillsammans med italienska Milano/Cortina d’Ampezzo är Stockholm och Åre nu en av slutkandidaterna till att få arrangera vinter-OS 2026. Detta efter att regeringen har valt att gå in med en säkerhetsgaranti och stöttar Sveriges OS-ansökan, något som TV4 rapporterade om på tisdagen. Projektet har en budget på 13 miljarder kronor.

Annons

Annons

– Det vore fantastiskt för Sverige om det blev ett olympiskt spel, säger Amanda Lind i sändningen.

Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté, är belåten över beskedet att regeringen ger en säkerhetsgaranti.

– Vi är glada. De här spelen kommer inte drabba skattebetalarna, utan tillföra skattebetalarna, säger Reinebo till TV4.

Kommentatorn: ”Det här är stort”

SVT:s folkkäre kommentator Jacob Hård säger att regeringens beslut var väntat – och att ett OS i Stockholm och Åre kan bli det mest utspridda OS någonsin.

– Det här är stort. Sverige har aldrig haft ett vinter-OS men har sökt en massa gånger. Jag tror aldrig att chanserna varit så stora att få ett OS eftersom det bara finns en enda kandidat emot, säger kommentatorn till SVT.

Omröstning i juni

Vinter-OS kommer att hållas under 6-22 februari 2026.

"Vi har hela tiden sagt att politiken måste gå först och nu har ett beslut också kommit. Av erfarenhet vet vi att det krävs ett nära samarbete mellan de städer där tävlingarna hålls och idrotten – med statens stöd – för att idrottsevenemang i den här storleken ska bli så lyckosamma som alla parter vill och som hela landet kan känna stolthet över", säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Annons

På fredag ska Sveriges olympiska kommitté lämna in den definitiva OS-ansökan. Den slutgiltiga omröstningen hålls i juni.

Idrottsministern Amanda Lind: ”Vore fantastiskt för Sverige”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan