Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Här bygger Kulltorpsborna egen cykelväg

Text

I 30 år har Kulltorborna varit på kommunen om en cykelväg mellan Kulltorp och Tyngel. Nu är arbetet igång och snart kommer Kulltorpborna kunna cykla hela vägen till Hillerstorp.

Nu har det efterlängtade arbetet påbörjats med en cykelväg vid länsväg 152, mellan Kulltorp och Törestorp.

Förra våren togs första steget när föreningen, Tyngels byalag startades. Nu är de igång med arbetet på riktigt och röjning av vägen är påbörjat.

Några glada Kulltorpbor i föreningen röjde på den södra delen av cykelvägen när tidningen träffade dem. Hittills har de lagt 250 ideella timmar på möten och projektering, innan arbetet kunde dra igång på riktigt.

– Det känns skönt att man är igång nu och inte bara sitter och pratar om det och ser på ritningarna, säger Peter Andersson.

Annons

Sammanlänken som cykelvägen heter kommer bli 3,5 kilometer och börja vid infarten mot Gnosjö, där den ansluter till den andra cykelvägen, och kommer gå upp till Törestorp. Cykelvägen kommer då binda samman Kulltorp, Tyngel och Törestorp.

Annons

Agnes Andersson och Ida Höög startade en namninsamling om cykelvägen för tre år sedan, nu blir den av.

Kulltorpborna Lars Persson, Ronny Höög, Ida Höög, Robin Andersson, Agnes Andersson och Peter Andersson.

– Jag tror att det kommer betyda jättemycket. Tyngelbarnen går ju i skolan i Kulltorp, de har de flesta av sina kamrater här och många aktiviteter. Jag tror det kommer knyta ihop framförallt Tyngel och Kulltorp, säger Ronny Höög.

– Likadant för oss äldre, det blir fler vuxna som får möjlighet att pendla nu, man drar ju sig för att cykla på den här stora vägen, säger Peter Andersson.

Ida Höög och Agnes Andersson var med och startade namninsamlingen till kommunen för snart tre år sedan. De var även glada att cykelvägen nu äntligen blir av.

Annons

– Jag har min bästa kompis i Tyngel och många kompisar i Hillerstorp, eftersom jag går på högstadiet där nu. Så de flesta av mina kompisar bor ju på det hållet så nu kommer jag kunna cykla till dem, säger Ida Höög.

Planen är att cykelvägen ska vara klar till hösten, föreningen får stå för utläggen innan de får ersättning med Leaderbidrag. 1,6 miljoner kommer cykelvägen kosta, kommunen står för 500 000 kronor och resten är Leaderpengar.

– Vi får hålla tummarna för att det flyter på, så kanske ni kan cykla till skolan i Hillerstorp till hösten, säger Peter Andersson till Agnes och Ida.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan