Annons

Annons

Annons

Annons

Gårö/Skogslund

Autism stod i fokus på skolan

Text: 

Att ha en autismdiagnos kan innebära både svårigheter och styrkor, något som Cornelia Åberg och Alex Warren själva har upplevt. På världsautismdagen passade de på att sprida kunskap om diagnoserna.

Cornelia Åberg och Alex Warren vill skapa medvetenhet om autism och ADHD.

Den 2 april varje år är det världsautismdagen och för andra året i rad uppmärksammades detta på Gnosjöandans kunskapscentrum, GKC.

– Det är ju lite som när man rockar sockorna. Vi har en dag, som firas runt om i världen, för att hylla de som har autism, förklarar Cornelia Åberg, som studerar på GKC och som föreläste på skolan, både på förmiddagen och senare under kvällen.

"Är ingen sjukdom"

Hon vill berätta om sina erfarenheter och om hur hon har blivit bemött utifrån sina diagnoser, autism och ADHD. Därför har hon också föreläst i flera olika sammanhang de senaste åren, bland annat i kommunala verksamheter och utbildningssammanhang, både i Småland och Västergötland.

Annons

Annons

– Jag vill få bort fördomar och berätta att autism och ADHD inte är någon sjukdom. Det finns okunskap om diagnoserna, menar hon och får medhåll av Alex Warren, tidigare elev på GKC, som också föreläste när autismdagen uppmärksammades på skolan:

– Jag vill att folk ska bli medvetna om att de med funktionsnedsättningar inte är så som de tror, och att de ska bli hörda, säger Alex Warren, som har diagnoserna atypisk autism och ADHD.

Glåpord och okunskap

Båda berättar att de har mötts av fördomar och missförstånd på grund av sina diagnoser, särskilt när de var yngre.

– När jag var yngre hittade jag på hyss för att få uppmärksamhet, som att dra folk i håret. Tänk om de hade vetat då, att det inte var av elakhet, utan för att jag ville ta kontakt men inte visste hur man gjorde och hade svårt att prata, säger Cornelia och får medhåll av Alex, som har haft liknande erfarenheter under sin uppväxt.

De berättar att de också har fått uppleva glåpord och sårande kommentarer:

– Det var mest att de drev med en för att man har ADHD. De kunde säga ”jävla ADHD-barn” åt mig på skolgården, berättar Alex, som tror att det är vanligare med glåpord om ADHD än om autism, eftersom färre känner till autism.

– För mig har det mest varit att jag har fått ta en massa skit, som att någon hade gjort något dumt i skolan och kunde säga att "det var inte jag, det var Cornelia som gjorde det”, tillägger Cornelia.

Under sina föreläsningar berättar de också om andra tunga händelser, som Alex erfarenheter av att bli utsatt för misshandel och sexuella övergrepp.

Annons

– Jag har varit utsatt för saker men pratar om det, och då kan andra också känna att de kan prata om vad de har varit med om, menar Alex.

Annons

Cornelia berättar i sin föreläsning om hur hon kunde bli bestraffad i skolan när hon var yngre.

– Det var om jag sa vad jag tyckte eller gjorde något fel. Det var hemskt och jag mådde väldigt dåligt, säger hon.

"Många kändisar har diagnos"

Men de lyfter också fram positiva sidor av livet med neuropsykiatriska diagnoser.

– Många av oss är väldigt kreativa. Ett väldigt bra exempel är Cornelia, som målar tavlor, menar Alex.

– Det är ju väldigt många kändisar som har diagnos och även många som blir utredda i vuxen ålder, lyfter Cornelia fram.

En positiv aspekt av autismdiagnoser kan också vara det som brukar kallas specialintressen, vilket innebär att man lär sig mycket om vissa ämnen.

– För mig har det varit akvariefiskar och musik. Det är jag väldigt tacksam för, för det är så mycket som blir enklare om man lyssnar på musik eller skapar musik, menar Alex.

– När jag var yngre var det bilar och hästar. Nuförtiden är det mode. Jag har också två starka sinnen, hörseln och lukten, och har även väldigt bra minne, berättar Cornelia.

Vill svara på frågor

Trots att Cornelia och Alex har upplevt svårigheter på grund av fördomar och okunskap om funktionsnedsättningar upplever de att det har blivit bättre med åren, även om en del glåpord istället har förflyttats till sociala medier. Men de skulle önska att ännu fler vågade ställa frågor om vad funktionsnedsättningarna kan innebära:

– Jag tror att väldigt många har svårt att ställa frågor och det är väldigt synd. Vi finns här för att svara på frågor, menar Alex.

Är det något särskilt ni vill att åhörarna ska få med sig från föreläsningarna?

– Att man ska inte skämmas för den man är. Man ska vara sig själv och duger precis som man är, säger Cornelia.

Annons

Annons

Till toppen av sidan