Annons

Annons

Annons

Gnosjö

Byggnadsminne kan flyttas från Bårebo till Töllstorp

Text

Bårebo missionshus kan få nytt liv som byggnadsminne i Töllstorp – där hembygdsföreningens anläggning nu vuxit ur sin roll som renodlat industrimuseum och behöver byta namn.

Nu finns det planer på att Bårebo byggnadsminneförklarade missionshus flyttas till Töllstorps industrimuseum. Det framkom vid Gnosjö hembygdsförenings årsmöte i onsdags.

I missionshuset – som uppfördes år 1906 och förklarades som byggnadsminne av riksantikvarieämbetet 1982 – har inte bedrivits någon verksamhet de senaste åren. Gnosjö missionsförsamling som äger byggnaden, erbjuder nu hembygdsföreningen att ta över det gamla missionshuset. Föreningen ställer sig positiv till erbjudandet och har redan haft representanter från länsstyrelsen i Töllstorp för att sondera lämplig plats.

Annons

Annons

– Vi kom fram till att bästa platsen är snett upp till vänster från cafélokalen, säger hembygdsföreningens ordförande Ingemar Lundberg.

– Visserligen måste i så fall Gnosjö FK marginellt flytta sitt motionsspår, men klubben har ställt sig positiv till detta, fortsätter han.

Bårebo missionshuset förklarades som byggnadsminne 1982. På bilden ses Eiris Josefsson, den sista medlemmen i den nedlagda församlingen, utanför missionshuset år 2010.

Styrelseledamoten i Gnosjö missionsförsamling, Lars-Åke Magnusson, fanns på plats i årsmötet i årsmötet och redogjorde för planerna och förslaget.

– När det gäller finansieringen av eventuellt flytt undersöks nu med länsstyrelsen och andra organisationer hur den ekonomiska biten kan lösas. Församlingen är beredd att gå in med ideella insatser, men några ekonomiska medel har församlingen inte avsatt, berättar han.

Lars-Åke Magnusson hade för övrigt en dubbelroll i årsmötet. Avslutningsvis visade han nämligen ett intressant bildsvep från uppförandet av ny kvarn i industrimuseet, som ersätter kvarnbyggnaden som brann ner för några år sedan. Den har uppförts av Skanska och som arbetsledare för projektet har Lars-Åke Magnusson passat på att i en bildserie dokumentera kvarnbyggnadens tillkomst. Det återstår några kompletteringar för att kvarnen ska kunna tas i bruk.

Annons

- Vi har en förhoppning att kunna ta den i bruk senast vid Vattenhjulens dag i augusti, förklarar Ingemar Lundberg.

Hela museet kommer dessutom att byta namn. Förslaget är att Töllstorps industrimuseum i fortsättningen ska benämnas Töllstorps museum. Anledningen är att det inte längre är ett renodlat industrimuseum, dels genom planerna att bygga till den befintliga arkivbyggnaden, dels för planerna med Bårebo missionshus.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan