Annons

Annons

Annons

Annons

Gårö/Skogslund

"Även barnramsor och raplåtar är poesi"

"Vi vill även visa den lekfulla delen av poesi", säger kultursekreterare Lennart Alves, här tillsammans med bibliotekschef Kristina Gernes i samband med förberedelserna inför jubileumsutställningen i höstas.

Annons

Denna vecka kommer biblioteket fyllas av det utrotningshotade ljudet av knapprande och plingande från skrivmaskiner.

På torsdag denna vecka uppmärksammas världspoesidagen runt om i världen och så även i Gnosjö, när biblioteket bland annat anordnar annorlunda tävlingar med skrivmaskiner.

Varför väljer ni att uppmärksamma den här dagen?

– Vi tycker att det är ett kul att uppmärksamma poesi och hela dess bredd. Många gånger tänker man att poesi är högtravande och pretentiöst, men även barnramsor och raplåtar är poesi. Kendrick Lamar fick ju Pulitzerpriset förra året för sina texter. Vi vill även visa den lekfulla delen av poesi, säger kultursekreterare Lennart Alves.

Annons

Firandet av dagen inleds på förmiddagen, med läsning av ramsor och dikter för barn skrivna av bland annat Lennart Hellsing, innan det på eftermiddagen är dags för poesitävlingar av olika slag.

– Vi vill engagera folk och kommer ha skrivmaskiner utspridda på biblioteket. Vid fasta klockslag kommer vi ha utmaningar, exempelvis att skriva en dikt på fem minuter eller låta tre boktitlar bli en dikt. Man kan använda skrivmaskin, papper och penna eller mobil. Det är just för att stimulera det lekfulla i poesi. Det handlar om att vara seriös gentemot poesin utan att det blir pretentiöst.

Annons

Hur kom ni på idén att ställa ut skrivmaskiner på biblioteket?

– Jag var i Paris på den legendarisk bokhandeln Shakespeare and Company och i en massa vrår hade man skrivmaskiner stående där man fick skriva. Det är fantastiskt. Skrivmaskinsljud är egentligen ett sånt ljud som har försvunnit från vardagen, men förr fanns det i alla offentliga miljöer, så det blir en liten nostalgisk resa. Sedan är det lite kul, för alla tänker att det ska vara tyst i ett bibliotek, men nu kommer det plinga till i skrivmaskinerna.

Efter tävlingarna blir det sedan något av en "favorit i repris", när det är dags för afternoon tea framåt sena eftermiddagen.

– Afternoon tea hade vi i samband med jubileet i höstas och det var otroligt populärt. Det blev proppfullt och redan då fick vi förfrågan om att göra det igen.

Precis som förra gången kommer bibliotekspersonal läsa poesi, men denna gång inbjuds även besökare att medverka i högläsningen.

Annons

– Vi har satt minnen och nostalgi som tema och har valt ut lite dikter, både samtida och klassiker, med det temat. Vi tänker att det pågår i en, en och en halv timme. I höstas drog det ut i över två timmar, för att det var så populärt, men det är ju afternoon tea, inte kvällste, säger Lennart Alves lite skämtsamt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan