Annons

Annons

Annons

Jönköping

Carlsson Löfdahl utreds efter bostadsaffären

Emma Carlsson Löfdahl har hyrt sin makes bostadsrätt i Stockholm samtidigt som hon tagit ut ersättning för hyran av riksdagen

Nu ska hennes bostadsaffär granskas av en åklagare.

En förundersökning kan väckas mot Liberalernas Emma Carlsson Löfdahl, meddelar Åklagarmyndigheten på onsdagen.

Det är Bengt Åsbäck, vice överåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, som har beslutat att öppna en förutredning mot bakgrund vad som har framkommit.

– Det finns för närvarande ingen misstanke om brott. Beslut om jag ska inleda förundersökning kommer sannolikt att kunna fattas under den närmaste månaden, säger Bengt Åsbäck i en kommentar.

Annons

Annons

På måndagen anklagades hon av Aftonbladet för att fuska till sig skattemedel i form av ersättning för boende i Stockholm. Sedan 2017 hyr hon en lägenhet ensam av sin make för 13 000 kronor i månaden och får maximala ersättningen på 8 600 kronor från riksdagen. Han köpte den 2013.

Det som ifrågasätts i granskningen är att om hon själv hade köpt lägenheten så hade hon enligt reglerna bara haft rätt till ersättning för bostadens månadsavgift som enligt Aftonbladet ska vara 2 500 kronor. Ersättning ges inte till ränta och amorteringar.

Emma Carlsson Löfdahl menade själv att hon följt reglerna för bostadsersättning för riksdagsledamöter. Detta intygade även företrädare för riksdagsförvaltningen. Att hyra av släkt eller nära anhörig är inget hinder för ersättning.

På uppmaning av partiet ska förvaltningen ändå ska göra en förnyad granskning av de underlag som Carlsson Löfdahl har lämnat in.

Men på tisdagen ändrade sig Emma Carlsson Löfdahl plötsligt och uppgav att hon nu hade begärt att riksdagen skulle sänka hennes ersättning till månadsavgiften för lägenheten.

Om några dagar, 9 mars ska partiet samlas i Västerås för Riksmöte 2019. Liberalerna brottas med andra stora problem som låga opinionssiffror och byte av partiledare.

Annons

På onsdagskvällen meddelade Carlsson Löfdahl via sin Facebooksida att hon flyttar från lägenheten till en som ägs av riksdagen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan