I dag tisdag hålls ett så kallat kick-off-webinarium. Då får ansvariga i kommunen veta mer om vad det innebär att vara en del av Glokala Sverige och hur man ska jobba med Agenda 2030.

Lina Larsson, miljöstrateg i Vaggeryds kommun, är en av dem som ska få in Agenda 2030-tänket i kommunens styrning och ledning.
Vet du vad Agenda 2030 innebär? Antalet förklarande texter på webben antyder att det är någonting som många undrar över - eller kanske borde sätta sig in i.
Det handlar om att ställa om till ett hållbart samhälle.
Utbildningsinsatser
Vaggeryds kommun är alltså en av de 82 pilotkommuner som har antagits i ”Glokala Sverige”, för att få bekanta sig närmare med ovan nämnda Agenda. Detta innefattar totalt 15 av landets 21 regioner. Målet är förstås att samtliga 290 kommuner och 21 regioner så småningom ska jobba för en hållbar planet.
Annons
I en första vända ska myndighetsföreträdare lära sig mer.
Under projektperioden kommer det att hållas utbildningsinsatser lokalt, med föreläsningar, diskussioner och workshopar. Det kommer också finnas möjlighet att gå webbutbildning, få nyhetsbrev, filmer och annan typ av arbetsmaterial som är kopplade till ämnet.
Annons
Vad kommer ni att märka av projektet inom det närmaste?
– Den 19 feb ska det vara ett kick-off webinarium där vi får veta mer om utbildningsupplägg, arbetsmaterial och aktiviteter. Under vecka 20 eller vecka 41 kommer FN till vår kommun för att hålla en utbildningsdag, berättar miljöstrateg Lina Larsson.
Glokala Sverige drivs av Svenska FN-förbundet och SKL, Sveriges kommuner och landsting.
”Ekonomin styr mycket i dag”
Målet och ambitionen är att göra Agenda 2030 till en naturlig del av kommunens styrning och ledning, och att vi i alla beslut och allt vi gör ska ha med oss hållbarhetsperspektivet.
– I dag styr det ekonomiska perspektivet mycket. Men vi behöver få in det ekologiska och sociala perspektivet för att vi ska få en hållbar värld framöver, säger miljöstrategen.
Kan du ge exempel på hur Agenda 2030 kommer att märkas i det kommunala arbetet?
– När vi exempelvis ska bygga ett nytt bostadsområde behöver vi ju se till att målet ”Hållbara städer och samhällen” beaktas. Dessutom kommer mål som ”Minskad ojämlikhet” och ”Jämställdhet” in - alltså hur vi bygger och för vilka, säger Lina Larsson och fortsätter:
Annons
– Andra mål som berörs, genom VA-planeringen, är ”Rent vatten och sanitet”, och frågan om att säkerställa naturvärden involverar ”Ekosystem och biologisk mångfald”. Mycket av detta arbetar vi givetvis med redan i dag, men genom Agenda 2030 får vi en globalt gemensam plattform, där alla bitar ska vara lika viktiga.

Med det globala perspektivet i det lokala arbetet. Vaggeryd är en av 82 pionjärkommuner som nu ska börja arbeta enligt Agenda 2030.