Annons

Annons

Annons

Gislaved

Barngäng hotar och trakasserar andra elever - polisen inkopplad

Text

Skolinspektionen slår nu larm om förhållandena på Gullviveskolan - elever blir hotade och trakasserade av gäng på skolan och barn ska ha haft knivar med sig. Skolan har inlett ett samarbete med polisen för att skapa trygghet.

Gullviveskolan i Gislaved får stenhård kritik i en ny utredning av Skolinspektionen. Vid en tillsyn har det framkommit att både lärare och elever anser att skolan inte är trygg för alla elever. Det är gäng som bråkar och trakasserar andra elever och barn ska ha haft knivar med sig till skolan.

Skolinspektionen ger Gullviveskolan, en 4-6-skola i Gislaved med 400 elever, stenhård kritik i en ny utredning.

Efter Skolinspektionens tillsyn framgår det att både lärare och elever på Gullviveskolan anser att skolan inte är trygg för alla elever.

I utredningen berättar några elever att det nyligen upptäcktes att några andra elever har haft knivar med sig till skolan.

Det finns platser på skolan som är mer otrygga än andra, som på framsidan, enligt eleverna. De berättar även att det sker slagsmål och om man tycker olika i något säger andra elever till en att de ska slå en på rasten eller när man går hem.

Annons

Annons

Någon elev säger att lärarna kämpar för att eleverna ska vara trygga, men att de ändå inte är trygga.

Stor kniv har hittats på skolan

Rektorn förklarar att Gullviveskolan inte är trygg för alla elever. I intervjun säger rektorn att skolan jobbar för att skapa en trygg skola, men att det inte är konfliktfritt på skolan.

Lärarna beskriver skolan som tuff, att det händer mycket och att det finns konflikter mellan elever, enligt Skolinspektionen.

En lärare säger till Skolinspektionen att elever slåss och bråkar på skolan. En annan lärare säger att det är väldigt mycket bråk och gängbildningar på skolan och att en stor kniv har hittats på̊ skolan.

Dessutom pekar lärarna på att det inte sker någon uppföljning av trygghet. De säger att de tror att det inte heller finns några gemensamma åtgärder för att skapa trygghet.

Lärarna säger att de åtgärder och diskussioner de genomför sker på deras egna initiativ. De åtgärderna räcker dock inte till, säger lärarna. De anser att det behövs fler vuxna på skolan.

Samarbete med polisen

Elevhälsan menar också att Gullviveskolan inte är trygg för alla elever. Personalen berättar om bråk och slagsmål på skolan och att omklädningsrummet och skolbusshållplatsen är områden där konflikter sker.

För att öka tryggheten har man många vuxna bland eleverna på rasten. En annan åtgärd som skolan har vidtagit är att initiera ett samarbete med polisen.

Annons

Ett trygghetsteam med kuratorn, skolsköterskan och specialläraren på skolan har genomfört temaveckor och värdegrundsarbeten. Elevhälsans personal säger att det är svårt att se några effekter eftersom de bara har jobbat med detta i ett år.

Gullviveskolan får mycket hård kritik av Skolinspektionen för hur man hanterar åtgärder mot kränkande behandling, studiero, trygghet, extra anpassningar och särskilt stöd och utveckling av verksamheten och rätten till hemspråksundervisning.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan