Annons

Annons

Annons

Värnamo

Bah Kuhnke (MP) lämnar Sverige om hon blir invald

Text

Som väntat blir Alice Bah Kuhnke från Horda Miljöpartiets förstanamn i valet till EU-parlamentet i maj.

I en intervju med Sveriges Radio Jönköping säger hon att det blir en permanent flytt till Bryssel tillsammans med familjen om hon blir invald.

Förre kultur- och demokratiministern Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren, tidigare tv-meteorolog, står främst på Miljöpartiets lista till EU-valet den 26 maj.

På måndagen offentliggjorde Miljöpartiet sin lista till valet. Alice Bah Kuhnke blir som väntat förstanamnet. Närmaste efterföljande på listan blir Pär Holmgren, tidigare känd som tv-meteorolog. Därefter följer Jakop Dalunde och Bodil Valero som båda just nu sitter i EU-parlamentet för partiet.

Annons

Annons

Om Alice Bah Kuhnke blir invald så är planen att flytta till Bryssel permanent. Hon är inte intresserad av att veckopendla till Bryssel som många andra svenska EU-parlamentariker gör.

– Jag flyger inte! Om jag blir invald flyttar jag dit, jag veckopendlar inte. Sen får jag ta tåget vid de tillfällen jag behöver ta mig runt i Europa, säger hon till SR Jönköping.

Alice Bah Kuhnke (MP) var mellan 2014-2018 kultur- och demokratiminister i Stefan Löfvens (S) regering. När hon tillträdde var det en stor skräll, men nu efter fyra års arbete på högsta politiska nivå är hon att betrakta som ett mer väletablerat namn inom Miljöpartiet.

Redan i höstas stod det klart att Alice Bah Kuhnke (MP) inte var aktuell för en en ny möjlig period som minister utan att hon i stället tänkte kandidera till EU-valet den 26 maj.

2014 gjorde Miljöpartiet ett succéval. De fick 15,4 procent av rösterna och fick fyra mandat i EU-parlamentet. Men två av de fyra ledamöterna som blev invalda, Isabella Lövin och Peter Eriksson, valde under 2016 att lämna EU-uppdraget för att i stället återvända till Stockholm och ta plats i regeringen efter att MP-ministrarna Åsa Romson och Mehmet Kaplan hade avgått.

Fotnot: Artikeln publicerades för första gången klockan 10.57 måndag den 18 februari.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan