Annons

Annons

Annons

Annons

Hillerstorp

Så gick det för Troax förra året

Text: 

Trots osäkerhet kring Brexit och en utplanad marknadstillväxt fortsätter det att gå bra för Hillerstorpsföretaget Troax.

"Det har varit ett bra år för Troax", sammanfattar vd:n Thomas Widstrand.

Förra året hade Troax Group en nettoomsättning på 161 miljoner euro, jämfört med 152,1 föregående år.

– Det har varit ett bra år för Troax. Vi har fortsatt ta marknadsandelar och har ökat omsättningen, konstaterar Thomas Widstrand, vd och koncernchef för Troax Group.

Under 2018 ökade orderingången med 9 procent (11 procent justerat till valuta) till 165 miljoner euro, jämfört med 152 miljoner euro föregående år. Rörelseresultatet ökade till 32,8 miljoner euro, jämfört med 30,6 år 2017. Resultat efter skatt ökade till 24,4 miljoner euro, jämfört med 17 miljoner euro året innan.

Annons

Annons

Mindre marknadstillväxt

Trots det goda resultatet konstaterar man dock att marknadstillväxten planat ut, men att den är på en fortsatt hög nivå.

– Om man lyssnar på våra kunder tror de flesta att 2019 kommer fortsätta vara ett bra år, men våra kunders möjlighet att växa är inte så bra. Därför tror vi inte att marknaden kommer fortsätta på samma sätt, men med det menar jag inte att det är någon lågkonjunktur, säger Thomas Widstrand.

Bättre trots Brexit

Utvecklingen för koncernen var god på de flesta marknader, sammanfattar företaget året, och man konstaterar att det har gått bättre i Storbritannien än 2017.

– Det är lite lurigt med UK. 2017 var det nog lite negativt på grund av Brexit. Men nu har vi fått nya kunder i England, så vi har ett bra arbete där med ökad tillväxt. Det handlar inte bara om att vi jämför med ett år som varit dåligt. Frågan vad som händer med Brexit framöver, men det kan inte vi påverka.

Det har alltså gått bättre i Storbritannien 2018, trots att turerna kring Brexit har fortsatt?

– För vår del har det varit bättre. Det känns lite som att kunderna, som har varit lite frågande inför att investera, känner att de inte kan vänta hur länge som helst, så då har nog businessen kommit igång lite bättre.

Testkör i Hillerstorp

Företaget lyfter också fram att man har fortsatt gott kapacitetsutnyttjande i anläggningarna i Hillerstorp och Calco, Italien. I Hillerstorp har man investerat i en helt ny produktionslinje för panelproduktion, som installerades under 2018 och beräknas komma upp till full hastighet under första halvåret 2019.

Annons

– Det håller på att testköras, säger Thomas Widstrand.

Annons

Han lyfter också fram att företaget har beslutat att investera i fler maskiner i Italien, en investering av ungefär 4-5 miljoner euro.

Läs mer: Troax ökar – och bygger ut igen

"Positiva grundtoner"

En utmaning under året har varit att integrera och förbättra enheten i Chicago, Folding Guard, som man förvärvade i slutet av 2016, vilket har tagit längre tid än väntat.

– Vi tycker att det är viktigt att uppfylla kundernas krav på leveransprecision, med en bra kvalitet och att man kan lita på att det kommit tid, säger Thomas Widstrand, som menar att det har skett en positiv förändring och att man nu mer kan koncentrera sig på att öka insatserna inom marknadsföring och försäljning.

Sammanfattningsvis konstaterar Thomas Widstrand att känslan inför framtiden är positiv:

– Vi räknar väl med, även om kundernas efterfrågan har planat ut, att vi ska fortsätta växa och ta nya marknader. Det är inget stopp i positiva grundtoner.

Annons

Annons

Till toppen av sidan