Annons

Annons

Annons

Gislaved

Dödspatrullen sköt ihjäl man från Gislaved - nu är domen klar

Text

En 24-årig man som hade bott i Gislaved blev ihjälskjuten på en pizzeria i Stockholm för ett år sedan i en gängkonflikt. I höstas dömdes en 17-åring till tre års sluten ungdomsvård för mordet. Nu har hovrätten fastställt domen.

Den 8 januari vid 18.30-tiden blev en 24-årig man ihjälskjuten på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby. Mannen hade bott på Trasten i Gislaved och delar av familjen bor där. Nu har domen slagits fast i hovrätten mot en 17-åring som sköt 24-åringen i huvudet med en pistol.

LÄS MER: Trasten sörjer den mördade mannen

LÄS MER: 17-åring döms för pizzeriamord

Det var måndagen den 8 januari vid 18.30-tiden som larmet kom om att en 24-årig man hade skjutits i huvudet inför flera matgäster på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby.

Annons

En person hade hållit upp dörren till pizzerian, en annan person hade gått in och skjutit mannen i huvudet med en pistol när han satt och åt. Ambulansen förde mannen till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Annons

Mannen som blev ihjälskjuten hade bott på Trasten i Gislaved och delar av familjen bor där. När tidningen gick runt och pratade med folk på Trasten några dagar efter mordet rådde det sorg och förstämning i området.

"Vi är alla mycket ledsna, det var en snäll kille"

Många sörjde den 24-årige mannen som hade bott på Trasten och som hade blivit ihjälskjuten på en pizzeria i Rinkeby.

Tidningen besökte källarmoskén på Trasten. Där träffade vi imamen Jama Abdirahman, han han visste vem mannen var och han känner den mördade mannens familj.

– Vi är alla mycket ledsna, det var en snäll kille, sade Jama Abdirahman. Det är nog tre eller fyra år sedan han flyttade från Gislaved, men han var här i moskén några gånger. Han var engagerad i ungdomar i Gislaved och han var mycket populär hos ungdomar här, lade han till.

Enligt tidningen Expressen misstänks mordet ha varit en hämnd på ett mord i Rinkeby på nyårsafton då en man sköts ihjäl med åtta skott i ett garage.

Polisen anser att det handlar om unga män från Tensta och Rinkeby som ingår Shottaz och Dödspatrullen. Två gäng som är i våldsam konflikt med varandra.

Tre års sluten ungdomsvård

En 17-åring greps som misstänkt för mordet efter en stor polisinsats på ett hotell i centrala Stockholm i februari 2018.

Annons

Annons

I november dömde Solna tingsrätt 17-åringen till tre års sluten ungdomsvård, bland annat för mord. Det visade sig att han hade varit 16 år när han utförde dådet. Så här skrev tingsrätten, enligt Expressen: ”Straffvärdet för NN reduceras kraftigt med hänsyn till att han endast var 16 år vid gärningstillfället. Påföljden bestäms till sluten ungdomsvård i 3 år.”

På måndagen slog Svea Hovrätt fast domen om tre års sluten ungdomsvård för mord. Samtidigt friar hovrätten 17-åringen från misstankarna om grovt vapenbrott. Enligt domen finns det inget i utredningen som visar att han har haft om mordvapnet mer än i anslutning till mordet.

18 års fängelse för en vuxen

I hovrättsdomen står det så här: ”När det gäller tillämpningen av ungdomsrabatt och val av påföljd gör hovrätten inte någon annan bedömning än den som tingsrätten har gjort. Tingsrättens dom i fråga om påföljd ska därför inte ändras."

I domen pekar man även på mordets koppling till gängkonflikten där avlyssnade samtal och chattkonversationer ”tydligt visar att grupperingen Dödspatrullen var inblandade i mordet”, skriver Expressen.

Gärningen skulle motsvara 18 års fängelse för en vuxen person, enligt hovrätten som menar att det är en strategi i de här gängen att låta unga män utföra våldsdåd och ta ett straff i form av sluten ungdomsvård för att visa solidaritet.

17-åringen har hela tiden nekat till brott, skriver Expressen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan