Annons

Annons

Annons

Annons

Stor glädje och förvåning efter det oväntade besöket

"De var imponerade att vi kommit så långt under den korta tiden", säger kostchef Eldin M Salihovic.

Annons

Gnosjö och Hillerstorps insatser inom matområdet ger eko i Sverige. Kanske bär det ända till en stor gala.

– Jag tror på oss, säger Eldin M Salihovic.

Det var i mitten av januari som Hillerstorpsskolans skolmatsal "Hillerangen" och "Mat Everest" på Bäckaskolan F-6 fick oanmält besök av White Guide Junior.

– Vi visste inte att de skulle komma. De bara befann sig där på plats, förklarar Edin M Salihovic, kostchef i Gnosjö kommun.

Lyfter upp goda exempel

Syftet med White Guide Junior och Senior är att "bidra till att höja kvaliteten på den offentliga gastronomin genom att lyfta fram och sprida goda exempel från senior- samt skolmatssverige”. För att uppmärksamma goda exempel anordnar man en tävling där priset delas ut i tretton olika kategorier och nu är två av Gnosjö kommuns skolmatsalar nominerade i två av kategorierna.

– De gör detta för att lyfta upp goda exempel på hur man jobbar i skolrestauranger och så vidare. Vi har anmält två skolrestauranger i kommunen i kategorierna "Årets Skolrestaurang" och "Årets Hållbara Offentliga Restaurang".

Annons

Annons

"Var imponerade"

Det var efter att kommunen hade anmält "Hillerangen" och "Mat Everest" till de båda kategorierna som White Guide Junior bestämde sig för att göra ett besök.

– Det var skönt att få komma såpass långt att de ville besöka oss. De kunde ju bestämt sig för att inte besöka oss, även om de försöker besöka så många som möjligt. De gick runt och tittade på allt och sedan till hösten kommer de välja ut ett antal kök som får komma till galan, förklarar Eldin.

Men redan nu har alltså de båda restaurangerna blivit nominerade och enligt Eldin M Salihovic var White Guide Junior imponerade. I ett Facebook-inlägg i samband med besöket skriver man bland annat: "En klart lysande liten kommun, i den mörka Smålandsskogen."

– Det säger ju en hel del om vad de tycker om oss. De var imponerade att vi kommit så långt under den korta tiden. Det känns fantastiskt att lilla Gnosjö kan vara med, säger Eldin och förklarar att det är första gången som skolmatsalar i kommunen är med i tävlingen.

Skippar sophinken

Sedan ett par år tillbaka arbetar kommunen mer målmedvetet med hållbarhet.

– Vi jobbar ju med helheten, utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Vi försöker köpa bättre kött och gå över till allt mer ekologiskt och närproducerat utifrån den budget vi har. Vi försöker också ha en bred dialog med våra gäster, för att alla ska vara delaktiga, känna sig lika viktiga och ta ansvar.

Annons

Han lyfter också fram att det finns ett stort engagemang bland eleverna:

– Eleverna på Bäckaskolan är så pass engagerade att de kom med förslaget att ta bort sophinken några dagar i veckan. Nu har vi två dagar i veckan när vi inte har någon sopsäck och de tar så mycket mat de behöver. Vi är väldigt stolta över att de visar det engagemanget.

Annons

Hur stora chanser tror du att ni har att få komma till galan?

– Jag vet faktiskt inte, men vi har ju en chans. Jag tror på oss, så enkelt är det. Nu har vi kommit så pass långt, på den här korta tiden. Det är inget projekt, utan vi jobbar utifrån hållbarhetsperspektivet. Kommer vi inte med detta år, så kommer vi säkert med nästa år.

Läs mer: Festlig invigning av nya matsalen

Läs mer: Nu får alla äta vegetariskt

Annons

Annons

Till toppen av sidan