Annons

Annons

Annons

Gnosjö

"Jag har en enorm känsla för Hallborn Metall"

Text

Arne Petersson i Gnosjö har jobbat på samma företag i 50 år - och han jobbar gärna några år till.

– Jag har en helt enorm känsla för Hallborn Metall, här har jag fått fria tyglar hela tiden, förklarar 68-åringen.

Arne Petersson började som svarvare på Hallborn Metall i augusti 1969 när han var 18 år. Runt 50 år senare är han som 68-åring fortfarande anställd på Hallborn Metall.

Arne Petersson började jobba som svarvare 1965 på Fig Metall i Gnosjö när han bara var 14 år. Fyra år senare kan man säga att han blev headhuntad av Fridolf Ejdhall som då var vd för Hallborn Metall i Gnosjö.

– Fridolf Ejdhall ringde och frågade om jag ville börja jobba hos honom. Jag minns inte riktigt om han hade pratat med min pappa om det först, men jag tackade ja direkt. På Fig Metall jobbade ju min pappa som chef och jag ville stå på mina egna ben, berättar Arne Petersson.

"Jag har trivts så bra hela tiden på Hallborn Metall. Min känsla för det här företaget är enorm", berättar Arne Petersson, som inte har några planer på att sluta på företaget.

Annons

Annons

Kör gods till Göteborg

Arne började som svarvare på Hallborn Metall i augusti 1969 när han var 18 år. Runt 50 år senare är han som 68-åring fortfarande anställd på Hallborn Metall.

– Numera är jag lite av allt i allo. Jag hoppar in som reparatör, hjälper till med produktutveckling och kör gods till Borås, Värnamo, Gislaved och Göteborg och andra ställen. Men jag har gått ned i arbetstid och jobbar bara tre dagar i veckan, säger han.

– Jag fortsätter gärna att jobba på företaget så länge jag tycker det är roligt och har hälsan och så länge de vill ha mig kvar. Min pappa jobbade till han var 80 år, han sålde persienner och markiser efter att han hade gått i pension som metallarbetare.

"De har gett mig fria tyglar"

Men hur kan det komma sig att Arne har varit på samma arbetsplats i 50 år? Vad är det som har fått honom att stanna?

Arne har inte saknat erbjudande från andra företag i Gnosjö genom åren. Tvärtom, det är flera företag som har försökt rekrytera honom, berättar han.

– Jag har varit på anställningsintervjuer på andra företag i Gnosjö för att se om jag kunde tänka mig att jobba någon annanstans. När jag var i 35-årsåldern funderade jag på att starta eget företag.

– Men jag har trivts så bra hela tiden på Hallborn Metall. Min känsla för det här företaget är enorm. Vi har alltid haft bra och lojala arbetare här och jag har fått kompisar på företaget som jag fortfarande umgås med på fritiden,

– Vi har bytt ägare några gånger genom åren, men ledningen har varit bra mot mig i alla år. De har gett mig fria tyglar, jag har fått göra lite som jag har velat. Jag har varit med och utvecklat produkter, tagit fram prototyper, haft mycket kontakt med kunder och gjort affärsresor med företaget i Frankrike, Tyskland, Italien och i det gamla Tjeckoslovakien.

Annons

Annons

När tidningen träffar Arne Petersson på Hallborn Metall på Sjörydsvägen visar han oss runt i lokalerna. Han älskar att prata om maskinerna och utvecklingen av produkterna på företaget som han är en så stor del av.

"Kanske skulle jag ha provat något annat"

När tidningen träffar Arne på Hallborn Metall på Sjörydsvägen i Gnosjö visar han oss runt i lokalerna. Han älskar att prata om maskinerna och utvecklingen av produkterna på företaget som han är en så stor del av.

Arne brinner för allt som har med Hallborn att göra. Han har testat nästan alla arbetsuppgifter som finns på företaget, han var svarvare till 1980 då han blev produktionstekniker och 1983 blev han produktionsansvarig. Det var han fram till 2011. Dessutom har han varit svetsare.

– När jag började på Hallborn hade vi svenska marinen som stor kund. Vi gjorde lanternor, sökare och kojbelysning åt marinen och svetstillbehör till varven. Sedan har vi jobbat mycket mot bilbranschen också. Så jag har fått en väldig stor och bred kunskap om tillverkning och teknik.

Det känns helt enkelt som att Arne är en av de där personerna man kan gratulera till att ha hittat rätt yrke och arbetsplats i livet.

– Ja, jag är jättenöjd med mitt yrkesliv, jag har aldrig känt att det har varit tråkigt att gå till jobbet på Hallborn. Men det är klart att jag efter 50 år på samma ställe kan känna att jag kanske skulle ha provat något annat, medger han.

"Men det är klart att jag efter 50 år på samma ställe kan känna att jag kanske skulle ha provat något annat", säger Arne Petersson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan