Under några intensiva dagar hann de se både paradiset och dess baksida.
Patrik Widell och Fanny Ahlfors är hemma från äventyret på Bali.

”33 grader, sol och ingen vind. I bland fick Fanny dra mig”, berättar Patrik Widell. Ja, Bali Hope swimrun blev en riktigt tuff upplevelse.
I slutet av november drog Patrik Widell och Fanny Ahlfors till Bali, precis som många andra svenskar gör så här års. Skillnaden var att Patrik och Fanny hade ett uppdrag.
LÄS MER: Här är teamet som ska simma och springa för miljöns skull.
Sprider kunskap om plast
Tidigare i år hade de blivit antagna, tillsammans med 14 andra par från hela världen, till att delta i Bali Hope swimrun. Syftet var inte bara att springa och simma, utan även att samla in pengar till byggandet av en ny plaståtervinningsanläggning på Bali. För plasten är ett problem, såväl på land som i havet, och den plaståtervinningsanläggning som finns i dag har inte kapacitet att ta emot all plast.
Annons
Annons
– De tar emot två ton varje dag, men de hinner bara att ta hand om 300 kilo, berättar Patrik.

Sådana här plastberg ser man lite här och var på Bali, berättar Patrik.

Deltagarna i Bali Hope swimrun fick vara med på skolan där barn i åldrarna 7-12 år utbildas om plast och vikten av återvinning. ”Det kändes fint att få se allt på plats”.

Plast, plast och åter plast. Återvinningen av plast behöver öka takten, så därför ska pengarna som nu samlats in användas till uppgradering av maskinerna.

15 par från hela världen som gemensamt samlade in 37 000 dollar. Patrik och Fanny i Team Lost fick ihop 2 730 dollar.

Tanken var att deltagarna skulle vara med och städa en strand, men på grund av vädret gick inte det. I stället städade de en tomt precis intill skolan, vilket slutade med att fastighetsägaren skänkte tomten till skolan.

17 kilometer löpning och 2,5 kilometer simning är till ända för Patrik och Fanny. Löpningen blev riktigt tuff i värmen och då var det skönt att svalka sig i vattnet.
Högar av plast fanns överallt på Bali, men Patrik och Fanny såg även en hel del i vattnet.
– Framför allt är det ett problem på stränderna eftersom man anser att man får slänga var man vill. Det är ju deras mark menar de, berättar Patrik.
Annons
Skänkte till skolan
Förutom att de insamlade pengarna (totalt samlade gruppen in 37 000 dollar) ska användas till att uppgradera maskinerna hos plaståtervinningföretaget, så går de även till utbildning av barn i åldrarna 7-12 år som får lära sig om hur man återanvänder, men även om hur plast påverkar miljön. Det är den generationen som ska stå för förändringen.
Annons
– För oss var det viktigt att få se detta. Vi hade ju kämpat i några månader med insamlingen, så det var kul att få se hur det påverkar. När vi kom till skolan hade eleverna ritat teckningar till oss.
Vid besöket på skolan fick de även vara med när granntomten städades upp. Egentligen skulle de ha städat en strand, men eftersom det just den dagen var ganska dåligt väder fick man städa på närmare håll. Det var liksom inga problem att hitta lämpliga objekt eftersom skräp finns överallt.
– Det fanns plast överallt. Det som var fantastiskt var att han som ägde den här tomten hörde av sig efteråt och skänkte den till skolan.
Tanken är nu att man ska anlägga en återvinningsstation där folk ska kunna lämna sitt skräp.
Innan de åkte hem deltog de i det första Bali Hope swimrun någonsin. Det var varmt och riktigt tufft.
– Det var skönt att komma i vattnet. Simningen blev vilan.
Paret Widell/Ahlfors slutade på en femte eller sjätte plats. Vilket det blev känns oviktigt i det här fallet, att samla in pengar för miljöprojekt var viktigare.